וואו איזו שבת שמשית מקסימה, מבריאה ומשנה הייתה בגינה…
העירית השומית סוף סוף התגברה על מכות הקור והברד החוזרות והנישנות ונראית טובה, חזקה ומוכנה לצלחות שלנו! עוד מבצבצים הם האספרגוס והארטישוק….מאוד קשה לצפות…
לפני שהגיע הגשם (הגדול! הרבה מים ירדו עלינו ואלינו ברביעי/חמישי שעבר) הספקנו לשתול פטרוזיליה, שומר וחסה ערבית. הם כבר קיבלו "טבילת גשם" ראשונה ונראים שהתאקלמו יפה. מכיוון שהם חורפיים, כמו החסות הנוספות והכרוביות שמחכות להישתל, אני מקווה שמזג האויר יהיה יציב ללא שרב שיכול לגרום לשתילים לדלג על השלב ההתפתחותי שאנו מעוניינים בו.
אפילו יום אחד חם ויבש מידי יכול לגרום לצמח חורפי, להרגיש שסופו קרב ולהגיע לשלב העמדת הדור הבא וגידול זרעים – זה הרי מה שחשוב להם בחיים- ובכך לא להשקיע בשלב שלפני זה, שהוא בדרכ השלב בו אנו מעוניינים. לדוגמה:
בצמח הברוקולי אנו רוצים לאכול את ראש הפריחה לפני שהניצנים נפתחים ומפתחים זרעים. אנו רוצים שה"ראש " הזה יהיה כמה שיותר גדול ויפה. גם כל צמח ברוקולי, היה שמח שהראש שלו יהיה גדול ויפה כי זה אומר שיהיו לו יותר ניצנים ויותר פרחים, שזה אומר יותר זרעים וזו בעצם מטרתו של צמח הברוקולי – להעמיד את הדור הבא.
לכל צמח העונה המעודפת עליו, שבעצם נותנת לו את התנאים המתאימים לו ביותר בכדי לקיים את מעגל חייו בצורה המיטבית.
בגדול, עונת המעבר אצלנו בדר"כ מתאפיינת במגוון רחב יותר של תוצרת. אתם בטח מרגישים אותה כרגע:
שפע ירוקים עליים חורפיים: קייל, תרד, מנגולד. וגם שפע שורשים חורפיים: צנונים שונים, גזרים שונים, סלק… ועוד שפע ממשפחת הכרוביים (מלכת החורף): ברוקולי, כרובית, כרוב… וגם שפע פירות עסיסיים קיציים מהערבה החמה יותר: פלפלים, עגבניות שונות, מלונים, אבטיחים…
ומה קורה בעונות המעבר, כשמזג האויר באזורינו מתאפיין בהפכפכות קיצונית של יום חם ושמשי ואז יום אפור וגשום?
אצלנו עונת המעבר מתאפיינת בהפתעות. יומיים קרים גורמים למחסור במלפפונים (ממשפחת הדלועים הקייצית, שעכשיו גדלים בחממות) הם פשוט לא גדלו ואין מה לקטוף…
אצלנו בגינה מרגישים שאנו מסיימים את החורף, אך הבדלי הטמפרטורות והלחות מיום ליום יכולים להיות ע-נ-ק-י-י-ם!!!!
אז תנסו להבין דרך עיניו של הברוקולי, משפחת המצליבים/ הכרוביים, משפחה חורפית בהחלט 🙂
נזרע זרע ברוקולי בתחילת החורף או כשקר. הוא יצמח וישקיע בפיתוח נופו וראשו עד שירגיש סימנים המרמזים לו שהעונה משתנה לעונה שאינה מתאימה לו ולכן צריך לעבור לשלב הבא. זה יכול להיות סוף עונת החורף או יום שרבי בודד, שהגיע בהפתעה. כשהברוקולי ירגיש שהימים מתארכים לו מידי, שהחום עולה, שקרינת השמש מתחילה להיות קשה לו, שהיובש לא מתאים לו (ובטח עוד מלא סימנים שאנו בני האדם טרם מבינים ולא יודעים למדוד) הוא מהר "מעלה" את ראשו וניצניו פורחים בכדי לאפשר האבקת זרעיו בכדי שהם יוכלו לגדול לצמחי ברוקולי חדשים בעונת החורף הבאה. זרעים אלו יכולים לחכות באדמה זמן רב עד שירגישו שהלחות עולה, שהלילות מתארכים, שהטמפרטורות יותר נוחות להם ועוד כל מיני דברים שרק הם יודעים. זרעים אלו ינבטו ויעשו כמו הוריהם לפניהם ….
עוד דוגמה עכשוית היא החסה האדומה. החסות האדומות של לפני 3 שבועות היו ענקיות. בקושי הצלחתי להכניסם לשקיות. את החסות של שבוע שעבר והשבוע (שתילה אחרת) אני ממהרת לקטוף כי אני רואה שהם כבר מתכננות להעמיד עמוד פריחה. אנחנו הרי רוצים לאכול את החסה לפני השלב הזה 🙂
מאחלת לכולם שבוע מוצלח עם תנאים מתאימים למה שרוצים וצריכים.
שלכם,
מגי וצוות הגינה
וצפוי לנו בסלים (טיוטה בלבד:)
שום ירוק
חסה
תרד ניו זילנדי
קייל
בטטה
מלפפון
עגבניה
בצל
תפוא
וגזר
בגדולים גם:
סלרי
מנגולד
פטרוזיליה
פלפלים
בסלי פירות:
פומליות
תפוזים
ובננות
ובגדולים גם:
תותים
קלמנטינות
ואשכוליות אדומות