פפאיה – מה זה בכלל? פרי העץ או האדמה? אוכלים אותה ירוקה או כתומה?
הפפאיה היא פרי, הרי יש בה זרעים. היא צמח עשבוני רב שנתי בעלת גבעול יחיד, שיכול להגיע לגובה של 8 מטר, שדומה בעוביו לגזע. גם מטעמי כשרות היא אינה נחשבת עץ בעינייני עורלה.
כשבשלה היא מתוקה, רכה, חמאתית… אפשר להבין למה קולומבוס קרא לה "פרי האלים" כש"גילה" אותה ביבשת מוצאה, מרכז אמריקה.
היא הועברה במהרה לארצות טרופיים, שם היא נותנת פרי כל השנה. במזרח אסיה היא נאכלת ירוקה ונחשבת הירק הבסיסי. היה קשה למצוא אותה במקומות אחרים, אבל עכשיו היא גדלה ברוב העולם, והיא גדלה ממש מהר מזרעים או ייחורים. בארץ עד לפני שנים היתה נדירה אך השבוע היא כבר נכללה בסלי הפירות האורגניים שלנו!!
בארץ בין מגוון הפירות האורגניים שפיתחו, פיתחו את הפפאיה מזן האורורה, שהיא חסרת זרעים ונחשבת בריאה וטעימה במיוחד!
רגע ו… כבר סיפרתי כמה היא בריאה ולא דורשת הכנה מיוחדת? נתחיל מההתחלה…
פפאיה Carica papaya ממשפחת הפפאיים.
הפפאיה היא בת לאמריקה התיכונה ונחשבת למאכל קדום של האמריקאים המקוריים, האינדיאניים. קולומבוס, הספרדים והפורטוגזים הפיצו אותה בקלות לאסיה ולמקומות טרופיים אחרים.
צמח הפפאיה גודל במהירות וניתן לאכול את פירותיו ירוקים או כתומים. במצב בשל או בוסר. זה לא רע! כמו קישואים ומלפפונים, שהם בוסר ממשפחת הדלועיים, לעומת הדלעות, אותן אנו אוכלים במצב בשל בו כבר ישנם זרעים שמוכנים להמשיך את הדרך… אבל על זה במייל אחר 🙂 אולי שבוע הבא.
הפרי מתחיל בצבע ירוק כהה מבחוץ ולבן מבפנים. בשלב זה מתייחסים אליו כירק. בדרום אסיה הפפאיה במצב הזה הוא ה"ירק" העיקרי. הוא משתלב בבישולים, החמצות, בסלטים פיקנטיים… בדרום אמריקה בסלסות (בעצם גם כשהוא כתום). מקלפים אותו ומגרדים את בשרו. ניתן גם לבשלו. הוא טעים!
לאחר כמה שבועות צבע הפרי משתנה אט אט לצהוב ומשם לכתום, בהבשלה מלאה. כאשר הוא כתום טעמו מתוק. ואז פשוט תנו לו ביס 🙂 למרות שהיא מאוד מתאימה לשייקים, סלט פירות, גלידה, לאסי…
הפפאיה עשירה מאוד באנטיאוקסידנטים, ויטמין C , A בחומצה פולית, אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים. כאשר היא בשלה, הסוכר בה הוא בעל ערך גליקמי נמוך, כך שהיא גם מתאימה לסוכרתיים.
בנוסף להיותה פרי עשיר בכל אלה, הפפאיה די ייחודית בעושר הפפאין והכימופפאין שנמצאים בה. אלה הם אנזימים המפרקים חלבונים לחומצות אמינו. משתמשים בפפאין כמרכך בשרים העשירים בחלבונים. הגוף שלנו צריך בדרכ לעשות פעולה זו בכדי לבנות מחומצות האמינו את החלבונים הנדרשים לו. ככל שגילנו עולה, היכולת שלנו לפרק חלבונים יורדת…
הפפאין והכימופפאין גורמים לתהליך עיכול יעיל ומהיר ובכך משפרים את נצילות המזון.
כשהעיכול זריז יותר, פינוי הפסולת והרעלים מגופנו מהירה ויעילה יותר.
אכילת פפאיה בארוחה תעזור לנו בתהליך העיכול. הוספת קוביות פפאיה ירוקה לתבשיל בשר, תהפוך את התבשיל לקל יותר לעיכול.
הפפאין גם פועל במשותף עם נוגדי החימצון הרבים בפפאיה ומגביר את פעילותם. כך הוא מונע את התחמצנות הכולסטרול ושקיעתו בעורקים. שקיעת כולסטרול בעורקים גורמת לסתימתם ומחלישה את קצב זרימת הדם..
הפפאיה הוכחה כעוזרת במניעת סרטן (מעי הגס בפרט) וכעוזרת בתהליכי הריפוי מסרטן.
הפפאיה נחשבת אנטי דלקתית. היא מזרזת החלמה ומקלה על כאבי מפרקים כמו ארתריטיס. היא מקלה ועוזרת במצבי אסטמה.
בארץ טופח זן פפאיה בשם "אורורה", שהיא חסרת זרעים (שגם אותם ניתן לאכול, הם "פלפליים" במיוחד ומלאי פפאין. ניתן להשתמש בהם כתיבול). בעולם היא נחשבת פפאיה טעימה, נוחה לעבודה במטבח ובעלת ערך בריאותי רב. בהצלחה!!
אז איך אוכלים אותה?
היא מוכנה לאכילה כפי שהיא! ירוקה כירק אורגני, כתומה כפרי אורגני:)
לבישול בוחרים פפאיה ירוקה, מקלפים וחותכים לקוביות. מבשלים במרק, בקדרה… בתוספת תיבול, עם קטניה, דגן, בשר…. מה שרוצים. הפפאיה מקבלת טעמים.
לסלט ירקות: מקלפים ומגרדים בפומפיה או מעבד מזון, ביחד עם איזה עוד ירקות שרוצים ומתבלים כפי שאוהבים.
פפאיה ירוקה מכילה יותר אנזימים ופחות ויטמינים וסוכרים מאשר פפאיה בשלה.
אזהרה קטנה, נוזל הפפאיה הירוקה תגרום לצריבה בעיניים.
כפרי, כתומה – כמו מלון או בסלסה עם פלפל חריף וזנגביל.
מתכוני פפאיה, לא שצריך 🙂 כדאי לאכול פשוט ככה!!
מתכונים מוואלה http://food.walla.co.il/item/2800526
מצגת נחמדה 🙂 על פפאיה
https://www.youtube.com/watch?v=RMfRq5UcT1w
היום הוא יום ההיפוך הקייצי, היום הארוך ביותר בשנה. מקווה שכולם נהנים ממזג האוויר הנהדר.
לבריאות!
שלכם,
מגי, טל וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי ירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
דלורית
עגבניות
מלפפונים
חסה
לפת
כרישה
תפוחי אדמה
קייל
פטרוזיליה
פלפלים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
חצילים
עירית שומית
מנגולד
קישואים
בסלי פירות האורגניים (טיוטות בלבד):
פפאיה
נקטרינות
בגדולים גם:
מלון
ועוד נקטרינות