"חסר משמעות כזרע…" מה !!??? זה נאמר איפה שהוא בספרים העתיקים והחשובים של האנושות…
אז אולי זרע נראה ומרגיש ככה, לפני שהוא נכנס לפעולה. האמת היא שזרעים אורגניים הם פשוט פלא של הטבע הזה!
בכל שבוע, בכל יום, מספר פעמים.. אני והילדים נפגשים עם הזרעים (בגלל הנבטים האורגניים שאנחנו מגדלים).
עכשיו בעונת המעבר והחידוש לקראת החורף, אנחנו גם עמלים על זריעות בגינה…וכן, רוב הזרעים קטנים, יבשים, מתפזרים…. יש בהם יכולות, עושר, פוטנציאל… קשה לתאר במילים.
נתחיל מהתחלה. הזרע הוא החלק של הצמח שבאמצעותו הצמח מתרבה. לצמחים ישנם עוד דרכים להתרבות, אך צורה נחשבת לצורת ההתרבות המפותחת ביותר ורוב הצמחים שאנו מכירים מתרבים ככה. בימי הדינוזאורים זו לא הייתה השיטה הרווחת.
זרעים של צמחים יכולים לנוע מגודל קטנטן כמו בסחלבים, שם רואים אותם כאבק ועד די גדול כמו קוקוס! כבר סיפרתי שהגיעו השבוע קוקוסים? J
זרעים מורכבים מ 3 חלקים עיקריים: עובר- ממנו מתפתח הצמח, חומרי תשמורת – זו ההזנה הראשונית, כלומר החומרים אותם הצמח החדש צריך בכדי להתחיל את דרכו. החומרים הללו משתנים בסוגם בסוגי הצמחים השונים ע"פ צרכיהם. החלק השלישי הוא הקליפה – היא מגינה ושומרת על אלו וקובעת את יכולת השימור של הזרע.
ישנם זרעים אשר יכולים להישמר באדמה שנים רבות, בתרדמה וכאשר הם מזהים תנאים המתאימים להם לגידול הם מתחילים את פעולתם.
בגינה או בעציצים זורעים זרעים ושומרים על לחות האדמה וכך הזרע "מרגיש" שזה זמן נכון המתאים עבורו לגדילה. זרעים הנמצאים באדמה בעומק עמוק מידי לא יתחילו את תהליך הנביטה עד שיגיעו (למשל ע"י עידור שלנו) לעומק שמתאים להם לגידול. הזרעים היבשים האלו, שמתעופפים ברוח, שקטנים בכדי להרים אחד אחד, שלא ניתן לראות בעין אצלם את החלקים שלהם… חלקם גם בעלי יכולת תעופה (מכירים את הסבא פו פו, הליקופטר…) או יכולת "תפיסת טרמפים" כמו הדגניים שנדבקים למכנסיים ולפרוות בעלי החיים… יש גם תפיסת טרמפים ע"י זה שאינם נהרסים כאשר עוברים במערכת העיכול שלנו – כמו עגבניות… (שמתם לב שהם צצות במקומות שאנשים ביקרו בהם לשם הפעולה ההפוכה מהתמלאות?)
איכשהו נהייה באופנה שננסה להעלים את הזרעים האלו מהירקות והפירות שלנו. שמתם לב שיותר מבוקשים הם האבטיחים, חצילים, ענבים…ללא חרצנים או זרעים? בנושא הזה חכו לשמוע כמה הזרעים האלו בריאים!!!! טוב, זה אולי סיפור לפעם אחרת…
אז הזרעים האלו מגיעים לאן שהגיעו, אם ע"י הפרקטיקה החכמה שלהם ואם על ידינו שהנחנו אותם איפה שרצינו שיצמחו, ואז אם הם "מרגישים" תנאים מתאימים להתפתחות: לחות, אור, טמפרטורה… הם מתעוררים לחיים!!
ההיסטוריה של בני האדם עם הזרעים היא עתיקה מאוד. הלקטים ציידים היו מלקטים שורשים, פירות אורגניים, חלקי צמח שונים, ביניהם גם זרעים. כשהחלו בחקלאות, הבנת דרכי הפעולה של זרעים היו הבסיס לכך וגם ההנבטה לצורך אכילת נבטים היא עתיקה מאוד. סוברים שעוד לפני הבנת האש והיכולת להשתמש בה בכדי להגיע לערך תזונתי גבוה יותר, ההכרה בעושרם התזונתי של נבטים הייתה כבר בשימוש. בעצם, אנשי המערות היו אוכלים נבטים אורגניים!!! ישנם עדויות שבמזרח כבר הנביטו נבטים אורגניים לפני כ 5000 שנה. נבטים סיניים אלו הם נבטי המש שלנו J. בספר דניאל מסופר, שבזמן כליאתו ובכדי להמשיך בחוקי הכשרות, כל מה שהוא דרש בכדי לקיים את עצמו היו זרעים ומים… ואחר כך הופתעו לראותו חזק וקורן משהייה קודם… (נבטים עושים פלאים לעור).
למרות המחסור במחקרים המוכיחים את עליונותם של הנבטים האורגניים על כל המזונות, הערכים התזונתיים של נבטים גבוהים משמעותית מערכם התזונתי של ירקות. אין מספיק מחקרים בנושא כי אין חברת ענק שבאינטרסים שלה לממן את אלו (כן, ככה זה עובד, או יותר נכון לא עובד, בימינו).
כמו כן ישנם מחקרים רבים המוכיחים כי תזונה טרייה ונאה (לא מבושלת) מומלצת כעיקר המזון שלנו, כי ויטמינים ומינרלים כמובן נדרשים והרבה. גם, חלבון מהצומח קל לנו לעיכול ומגיע ללא שלל הערכים שאינם רצויים הקיימים בחלבון מהחי בימינו.
עוד גם, שנבטי חילבה מורידים סוכר בדם, שנבטי אלפלפא מורידים לחץ דם, שהנבטים, מכיוון שהם חיים, מלאים באינזימים העוזרים לעיכול ועוד הרבה…. טוב, אמשיך על נבטים במייל נוסף, כי נהיה קצת ארוך.
לבריאות! מבפנים ומבחוץ. וזה בדר"כ מתחיל מבפנים.
שבוע טוב,
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים הרטובים:) טיוטה בלבד:
קצת חצילים
בזיל
בצל
חסה
מלפפונים
קישואים
אבוקדו
בטטה
דלעת
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
כוסברה
תפוחי אדמה
וכרישה
בסלי פירות האורגניים:
אגסים
אשכוליות אדומות
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
פומליות
תפוזים
ורימונים