אבוקדו אורגני מא' עד ת'
א. "אשכים" זה פירוש שם הפרי אבוקדו בשפה אצטקית, שאכלו את האבוקדו כבר לפני 8000 שנים במרכז/ דרום אמריקה. בגלל הדימיון בצורת גידול הפרי ובגלל הסגולות, מחזקי האון, שייחסו לו.
ב. בלתי רווי הוא השומן שנמצא באבוקדו. זהו שומן טוב! האבוקדו עשיר בשומן בלתי רווי, המסייע להורדת כולסטרול, למניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן ואלצהיימר.
הוא גם מכיל חומצות אמינו חיוניות, ויטמינים E, C ו- A וארבעה ויטמינים מקבוצת B, המון אשלגן וגם סידן, מגנזיום, ברזל, בטא קרוטן וסיבים תזונתיים.
ג. גוואקמולי,(גווק- משם הפרי בספרדית, מולה- לטחון/לגרוס) מאכל אינדיאני/ מקסיקני, בסיסי של פעם, לפני שהגיע הליים לאמריקה, הכינו מאבוקדו, עגבניות ומלח טחונים. כ"כ פשוט להכנה:
אבוקדו, בצל, שום, פלפל חריף, עגבניות, לימון/ליים, שמן זית- חתכו בגודל שאתם אוהבים או אפילו תטחנו. שחקו עם המינונים. תמיד יוצא טעים!
ד. דפנה היא אחותו של האבוקדו. בעצם עלי דפנה, ער אציל, היא בת לאותה משפחה של האבוקדו. אפשר להשתמש בעלי עץ האבוקדו בדומה לעלי הדפנה.
ה. האס הוא הזן הנמכר בעולם. בעל קליפה כהה ומשוננת. אטינגר בעל הקליפה הדקה והחלקה הינו פיתוח ישראלי 🙂
ו. ויטמין E באבוקדו נמצא בשפע. זהו נוגד חמצון רב עוצמה, שמגן על חלקי התאים מפני קלקול והרס.
ז. זה פרי שהולך טוב עם מלוח וגם עם מתוק. כשהייתי כבת 13 הכנתי גלידת אבוקדו לפי מתכונה של אילנית הארגנטינאית… אבל אצלנו אוהבים אותו יותר עם המלוח וייתכן שהגלידה עדיין בפריזר של אמא שלי… סליחה אמא שהכנתי מנה כפולה…
ח. חורף זה הזמן של האבוקדו למרות שבימינו הוא ניתן להשגה ברוב ימי השנה. עכשיו ניתן לקבל אבוקדו טרי באיכות גבוה.
ט. טיגון מתאים מאוד לשמן אבוקדו מכיוון שנקודת העישון שלו היא 255.
י. ייצוא האבוקדו מהארץ הוא הייצוא השני בגודלו, לאחר ההדרים.
כ. כמעט כל המטבחים אימצו אותו- החל באיזורי מקסיקו, ים תיכוניים, אסייאתים, מטבחים טרופיים, הודיים…. בסלט, בסושי, בקינוחים, בשייקים- להיט בברזיל!
ל. לא נורא אם אכלתם רק חצי אבוקדו. טפטפו קצת מיץ לימון על החצי השני בכדי למנוע התחמצנות שמכהה את בשרו. אגב זה לא קילקול, אפשר עוד לאכול זה פשוט לא כ"כ מזמין לעין…
מ. מבשיל בחושך לאחר הקטיף. האבוקדו מטבעו נופל מהעץ כאשר הינו קשה. בכדי לזרז את הבשלתו ניתן לשים בארון חשוך/ לעטוף בנייר/ לצרף לבננה/תפוח/עגבניה שמשחררים הרבה אתילן שמזרז הבשלה.
נ. נזירים ממנזר השתקנים בלטרון הם שהביאו את האבוקדו לארץ בשנות העשרים.
ס. סובטרופי, ירוק עד הוא העץ.
ע. עץ האבוקדו הבר מגיע לגובה של כ 15 מ', קצת גבוה מהזנים המתורבתים.
פ. Persea americana שמו הבוטני של האבוקדו, כיליד אמריקה…
צ. צפוי שאכילת אבוקדו בקביעות תאזן רמות סוכר בדם, תעזור בדיאטה, תטיב עם הכבד, תוריד כולסטרול…
ק. בקוסמטיקה משתמשים באבוקדו בעל השמן הבריא לריפוי העור והשיער, בקרמים ובשמפו.
ר. ריד הוא זן שמניב יחסית מאוחר בחודשים אפריל – מאי ואף מאוחר יותר. מרקם הפרי פחות שומני. הפרי עגול וקליפתו הנוקשה מאפשרת להוציא את ה"בשר" בקלות.
ש. שמן אבוקדו המיוצר בכבישה קרה הינו מקור טוב מאוד לויטמין E. תוספת שלו לסלט תגדיל את יכולת הספיגה של הגוף לספוג קרוטנואידים שנמצאים בירקות אחרים שם!
ת. תודה!! שהוא פשוט מוכן לאכילה… שהוא כ"כ בריא… ובנוסף לכל מסייע ליצירת סרוטונין, שמשרה רוגע והנאה…
שיהיה פשוט וטוב, רגוע עם הנאה וגשם 🙂
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
וצפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
חסה מסולסלת
קייל
פטרוזיליה
בצל
מלפפונים
עגבניות
בטטות
פלפלים
שומר
כרוב
בסלי הירקות האורגניים הגדולים:
מנגולד
כוסברה
גזר
בסלי הפירות האורגניים:
אשכוליות
קרמבולה
תפוזים
בגדולים גם:
קלמנטינות
פומלית
תפוזים