כרוב כובש! האמא של ברוקולי, קולורבי, כרובית….
משפחת הכרוביים האורגניים מא' ועד ת':
א. איפיסיוס הרומאי, כותב ספר המתכונים העתיק ביותר, כתב על ברוקולי כבר אז. הברוקולי הגיע לארץ רק בשנות ה80 ובמצב קפוא!
ב. Brassica oleracea הוא שמה הבוטני של כרוב הבר, שהיא האמאמא של הברוקולי, הכרובית, הקייל, הקולורבי וכרוב הגינה. כולם פותחו לאט לאט ע"י ברירה מלאכותית, דורות של סבלנות של מגדלים, כולם מאותו הצמח – כרוב הבר, די דומה לקייל.
ג. ג'ורג' בוש האב, סירב לאכול את הברוקולי שלו במהלך ארוחה מלכותית במטוסו. הוא אמר משהו בסגנון: "אני שונא ברוקולי. אמא שלי היתה מכריחה אותי לאכול ברוקולי. אני עכשיו מספר אחד בעולם. אני הכי גדול וחזק בעולם ורק אני מחליט על עצמי ואני מחליט שבחיים לא אוכל עוד ברוקולי!"
כשחזר לביתו בבית הלבן קיבל משלוח של כ 10 טון ברוקולי מאיגוד מגדלי הירקות והפירות, כאות מחאה. אשתו ברברה, הגב' הראשונה, אמרה שהיא דווקא מאוד אוהבת ברוקולי.
ד. ב"דברים בעלמה" עלמה כותבת, כ"כ יפה, שאם אינכם אוהבים כרוב כבוש, סימן שלא מצאתם את המתכון הנכון. היא צודקת!
ה. ההפריה במשפחה זו מתבצעת ע"י חרקים שעפים מפרח לפרח. כל המשפחה יכולה להפרות אחד את השני 🙂 דמיינו לכם כרוב עם תפרחת ברוקולית וכו'…
ו. ויטמין C נמצא בשפע במשפחה הזו!!! גם ויטמין A ,B ברזל, סידן ואשלגן.
ז. זיווג של לפת וכרוב = קולורבי? לא בדיוק. אך זה משמעות שמו של הגבעול המעובה הזה בגרמנית. קול= כרוב. רבי= לפת. בעברית שמו האמיתי הוא "כרוב הקלח".
ח. חרדלים הם מינים נפוצים, מבני המשפחה, הגדלים בר בארצנו וניתן לראותם בשפע פריחה עכשיו.
ט. באזוריים טרופיים ניתן לגדל חלק מהמשפחה הזו יותר מעונה אחת (אצלנו החום גורם למשפחה החורפית הזו למועקה). הינה "עץ קייל".
י. יוונים מפורסמים כתבו כבר ממזמן על יתרונותיהם התזונתיים של משפחה זו. בין הכותבים היה פיליניוס הזקן, שכתב את "תולדות הטבע" בעל 37 הכרכים.
כ. כנימות וזחלי לבנין הכרוב הם המזיקים העיקריים למשפחה זו בגינה. עכשיו שמתחמם אני מצפה להם… חלק מהכרוביים נשתלו ליד כוסברה, מרחיק ידוע של לבנין הכרוב.
ל. לפת, כרוב סיני ופאקצ'וי כולם זנים שונים של אותו המין Brassica Rapa.
מ. מצליבים – זו בעצם שם המשפחה המורחבת הזו, הכוללת גם את החרדלים, רוקט, צנונים למינהם, לפת ועוד. השם מגיע מצורת התפרחת המורכבת מארבעה עלי כותרת המסודרים בצורת צלב.
נ. ניסוי כייפי – ערבבו מיץ כרוב עם סודה לשתייה או מיץ לימון ותראו מה קורה 🙂 הפיגמנט האדום אנתוציאנין, משנה את צבעו בהתאם לחומציות בתמיסות בהם נוגע
ס. סופר פוד – קייל נחשב כזה. לדעתי כל בנותיה של כרוב הבר הם סופר.
ע. ענף או זרוע זה משמעות השם "ברוקולי" באיטלקית. השם מתאר את צורת גידולו של ירק רומאי/ איטלקי זה.
פ. פיראטים! אני ממליצה לכם לאכול כרוב כבוש במסעותיכם הארוכים בהם חסר לכם מזון טרי המכיל וויטמנים. מחסור בוויטמינים גורם למחלות שונות וכרוב כבוש הוא אחד מהמאכלים היחידים שאינם טריים ושומרים על עושר של וויטמינים ומינרלים לאורך זמן. הוא גם פרוביוטי ומאוד מחזק את המערכת החיסונית.
צ. צריכת נבטים מהמשפחה הזו, תגדיל את כמות הויטמנים והמינרלים מאוד מאוד. ירקות מהמשפחה הזו תעשה לנו רק טוב, ונבטים אדרבא. מחקרים מראים שהם אנטי דלקתיים, אנטי סרטניים, עוזרים לפצעי כיב, לקטרקט, לכבד, להורדת כולסטרול, לחץ דם וסוכר…
ק, קולורבי הוא בעצם כרוב בר שמפתחיו אהבו את הגבעול יותר מאשר את העלים. במשך שנים על גבי שנים מפתחי הקולורבי שמרו זרעים מצמחי הכרוב שפתחו גבעול שמן ביותר עד שזכינו לקולורבי של ימינו.
ר. רגישים לחום המשפחה הזו, בעיקר הכרובית והברוקולי. כאשר חם הם ירגישו מצוקה ויפתחו עמוד תפרחת גבוה, מבלי לפתח ראש צפוף שאותו אנחנו רוצים לאכול. לכן אלו גידולי חורף בלבד בגינה אורגנית של שטח פתוח.
ש. שורשים, גבעולים, עלים, תפרחות. כל חלקי הצמח במשפחה הזו אכילים וטעימים! אכלו את עלי הברוקולי, צנונית, לפת, הכרובית, קולורבי… אם הגיעו אליכם.
ת. תאתצוי, טוב אני בדר"כ כותבת "טאטסוי" הוא גם בן למשפחה המפוארת הזו ונו לא היה לי משהו באות ת' 🙂
מאחלת לכולם שבוע שופע בפריחה ובמזון נקי מבריא ומחזק.
לבריאות!
שלכם, מגי וצוות הגינה
בסלי הירקות האורגניים צפוי (טיוטה בלבד):
קייל
מלפפון
עגבניות
חסה
בטטות
פלפלים
שומר
כרישה
כרובית
כוסברה
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
חסה מסולסלת
ברוקולי
כרוב
מנגולד אדום
בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
בננות
קלמנטינות
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
פומליות
אשכוליות
מלון שרנטה 🙂