בואו נלפת את הלפת האורגנית!
בעניין הכוסברה, העולם מתחלק ל-2: אוהבים אותה ושונאים אותה.
בעניין הלפת, נראה שהעולם מתחלק ל-3: אוהבים אותה, לא יודעים מה לעשות איתה ולא מכירים אותה כלל.
אז כדאי להכיר: משפחת המצליבים, סוג- כרוב. מין- לפת!!!
היא מזינה, בריאה ופשוט טעימה.
הלפת הייתה מוכרת ביוון וברומא, בסין ובמצרים העתיקה. היא נכללה ברשימת הגידולים של מראדך-בלאדן מבבל (722-711 לפנה"ס) וגם בארצנו- במשנה היא הוזכרה 9 פעמים. הרמב"ם המליץ עליה כמחזקת את הראייה וכעוזרת למשגל אצל נשים J
הלפת היא שורש טעים ומזין המחובר לשושנת עלים טעימים ומזינים (זוכרים, במשפחת המצליבים אוכלים את כל חלקי הצמח!). ישנם זנים של לפת המגודלים דווקא בשביל העלים הטעימים. זנים אלו מפתחים שורשים קטנים מהלפת שקיבלתם בשבועות האחרונים. ישנם גם זני לפת המגודלים לשם הפקת שמן מזרעיהם. ישנן עדויות ארכיאולוגיות שכבר בתקופת הנאוליטים הפיקו שמן מזרעי לפת.
הלפת הינה גידול עונתי חורפי. צבעו הלבן מעיד על תרכובות גופרית המצויים בו, שנלחמות בחיידקים, דלקות, פטריות ושלל מחלות. הן גם שומרות על כלי הדם והלב, תורמות לאיזון האינסולין ומקנות לו את טעמו המריר/ חריף.
עוד דברים טובים שיש בלפת הם סידן , אשלגן, ברזל וויטמין C ונעשה בלפת שימוש נרחב להוצאת ליחה ועזרה למערכת הנשימה.
אז כדאי לדעת: ניתן לאכול את הלפת טרייה (שורש ועלים), ניתן לאדות, לאפות, לטגן, לכבוש, לשים במרק, בפירה….
כמה מתכונים:
ידעתם שפנסי הדלעת של חג ההלווין בארה"ב מקורם בפנסי לפת אנגלים/ איריים שנועדו להרחיק בחור מפוקפק בשם סטינג'י ג'אק ומשם השם ג'אק אולנטרן?
שיהיה שבוע חדש חריף ומדליק!
לבריאות!
צוות הגינה ומגי
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
תרד
רוקט
מלפפונים
עגבניות
בצל
חסה
בטטות
כרישה
גזר
ושמיר
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
צרור לפת
צרור סלקים
סלרי
שומר
בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
קלמנטינות
אשכוליות
פומליות
בגדולים גם:
בננות
ועוד תפוזים