שבוע טוב!
השזיף הוא פרי של עץ נשיר ממשפחת הורדיים ביחד עם השקד, האפרסק, הדובדבן והמשמש.
אוקי, תשומת לב! תסתכלו טוב 🙂
בעצם ככה עובד ה"מיון המדעי", לפי תכונות דומות של אורגניזמים שונים.
קל לזהות שהם דומים בצורתם אם מסתכלים על צורת הגלעינים ועל הפריחה שלהם:
פריחת השזיף האורגני
פריחת המשמש האורגני
השקדיה האורגנית פורחת
ממלכת הצומח מתחלקת למספר מערכות ואז למחלקות, לסדרות, למשפחות, לסוגים ולמינים. שיטת הסידור הזו נקראת "טקסונומיה" וסוג הטקסונומיה היא "לינאית" מכיוון שמבוססת על שיטה שהציע מדען שוודי, קארולוס ליניאוס בשנת 1735. אפשר לספר עליו הרבה. הוא היה בן של כומר והיה מיועד לכמורה אך התעניין בצומח בגינה בחווה בה גדל, שם לב להבדלים במערכות הרבייה של צמחים שונים. רופא המשפחה זיהה בו את הפוטנציאל הזה והילד נשלח ללמוד רפואה. הוא זה שנתן ל"יונקים (mammals)" את שמם על שום שהם מניקים את ולדיהם. הוא זה שבחר למין שלנו את שמו "האדם הנבון (Homo Sapiens)" וסיווג את בני האדם ככל חיה אחרת, בתוך משפחת הפרימטים. במכתב שכתב בשנת 1747 הוא כותב שמבחינה מדעית היה עליו "לקרוא לאדם קוף ולהפך", אך לא עשה זאת בגלל הסמכות הדתית.
וכל זה בערך 100 שנה לפני תורת האבולוציה…
טוב, חזרה לענייני גינה בחוות אבי, בנטף ולא בשוודיה… בארצנו השמשית , אם רק מסתכלים לצדדים, ניתן לראות בתקופת הפריחות של משפחה זו- האביב, שפע של שקדיות פורחות. שפריחתן מאוד דומה לפריחת השזיף.
(זוכרים, הפרח זו מערכת הרבייה של הצמח, ולפייה קארולוס ליניאוס סידר את ממלכת הצומח)
אז כל מיני השזיפים האורגניים שלנו (יש 3 כרגע J ) שייכים כולם לתת משפחת השזיפיים ביחד עם הדובדבנים(כרגע יש 2 מינים), השקדים והאפרסקים (כרגע יש אפרסק פיתה מתווווק)– מקור השזיפים הינו כנראה מאיזור הקווקאז שבמערב אסיה, ומשם התפשט לאירופה ולסין ואח"כ לכל הכיוונים.
ביפן ה"אומה", זה השזיף, פותח את עונת הפריחות ואפילו יש פסטיבל אומה שנחגג בפארקים בהם נשתלו המון עצי שזיף.
לשזיף יש מקום של כבוד במזרח! הסינים מאמינים שהוא מביא מזל והוא קשור באריכות ימים, בחוכמה ובתחיית המתים. המשפט "פרחי השזיף ופרחי האפרסק פורחים בכל העולם" משמש לתאר מורה מוערך שיש לו תלמידים רבים.
באירופה משקה מוכר הוא מין ברנדי שזיפים- סליבוביץ' וביפן מכינים ממנו ליקר, חומץ, שזיפים מסוכרים וגם מוחמצים. ה"אומה בושי" הוא אחד מהחמוצים השכיחים שם. ה"אומה שו" הליקר שזיפים היפני, נחשב גם טעים וגם בריא. טעמו חמוץ-מתוק והוא מופק משזיפים ירוקים.
שזיפים מגיעים בצבעים של ירוק, צהוב, כתום, בורדו, סגול…
ייתכן שמבחוץ הוא סגול ומבפנים אדום או ירוק..
בגדלים ובצורות שונות: קטן כדובדבן עגול או גדול כמו עגבניית תמר
והטעמים נעים מחמוץ למתוק ומיבש לעסיסי ונוזל.
כולם מכילים כמות נאה של ויטמין A ואבץ. כולם מלאי נוזלים חיוניים ומרעננים לקיץ. הם מסייעים לספיגת הברזל. כדאי לתפוס אותם לפני שהם נעלמים במהירות הקיץ.
אז יאללה, קחו לכם פרי ותהיו רגועים (כן, זה עושה את זה!) –
שיהיה שבוע רגוע ושמח.
לבריאות, מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים, טיוטה בלבד:
חסה
מלפפונים
עגבניות
עגבניות שרי
דלורית
כרישה
בצלים
תפוחי אדמה
כרוב
ותירסים J
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
חצילים
ריג'לה
תרד תאילנדי
נענע
בסלי הפירות האורגניים:
מלון
בננות
תפוחי עץ
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
פפאיה
ועוד תפוחי עץ