אדממה = "שעועית על ענף" ביפנית 🙂
הסויה הירוקה האורגנית, בת למשפחת הקטניות, יותר מוכרת בשמה אדממה. היא כנראה אחד הגידולים הראשונים שגודלו ע"י בני האדם. וזו הפעם הראשונה שאני כותבת עליה!!!
בארץ היא יחסית חדשה ולקח כמה שנים להבין מה היא אוהבת ואיך הכי טוב לגדל אותה. עכשיו אפשר להשיג אותה אצלנו בצורתה הטרייה והירוקה ולא קפואה.
מקורה של הסויה היא סוית בר, גידול מקומי בסין ושם תורבתה בסביבות המאה ה-11 לפנה"ס.
כבר לפני כ 5000 שנה, הסויה הוכתרה כגידול מקודש החיוני לקיומה של התרבות הסינית, על ידי הקיסר שן-נונג, האיכר השמימי (אבי החקלאות ע"פ הסינים).
מסין הסויה התפשטה לשאר המזרח. למערב הגיעה רק לפני כמה מאות שנים במאה ה18.
בסין כבר לפני אלפי שנים השתמשו בסויה כגידול מיטיב קרקע והיא גודלה גם כזבל ירוק אשר מוחזר לאדמה ומשביח אותה לגידולים הבאים. עד היום הסויה שם הינו מאכל בסיסי יומיומי בצורתו היבשה או מותססת.
לצערי, לסויה יש במשותף עם התירס. שניהם מהגידולים הראשונים אשר תורבתו על ידי בני האדם. שניהם נמצאים כמעט בכל מוצר אוכל וגם בשלל מוצרים אחרים כמו: דבק, דיו, סבון, נרות, דלק ועוד…. שניהם החלו את דרכם כזרע מקודש וגידול חיוני לבני האדם, וכיום הם זרעים מהונדסים ביותר!!
אני אוהבת להתעסק באדמה, אויר, מים, גידולים וזרעים. לכן אני אדבר רק על הסויה השלמה. הזרע העגול והשמנמן השלם, זה שיוצא מתרמיל שעיר. זה שהתקבל במערב כפצצת בריאות ולא אתייחס לרכיבי הסויה המופרדים, המפורקים והמעובדים אשר נמצאים ב"מזונות". ה"מזונות" דורשים רכיבים אלו לשם הדבקה או עיצוב או משהו, ומעלים שאלות בריאותיות וקיומיות…
אז בפולים הירוקים העגלגלים שפע של חלבון- שבו יש גם ספונינים הנקשר במניעת סרטן ומחלות לב, ויטמינים A, ו C ו K ושלל סידן, ברזל, מגנזיום ואשלגן. הסויה הירוקה עשירה בסיבים תזונתיים המנקים את הגוף ובלציטין שמפרק שומנים.
ממש נישנוש כיף!!! רגע יש עוד:
יש בסויה גם כולין ואינוזיטול, אשר משפרים את הזיכרון, ותורמים להעברת המסרים במערכת העצבים.
היא עשירה בצורה הצמחית של האסטרוגן-עשירה באיזופלבונים (Isoflavones ולכן נעזרים בה לשיפור סימפטומים של גיל המעבר
גם גילו שיש בה סוג של פפטיד (lunasin) שמצליח להפחית את הכולסטרול בגוף. ברור שכמובן עוד יש הרבה דברים מיטייבים שעדיין לא למדנו לזהות או למדוד.
במטבח:
הכי קל וטעים! פשוט לבשל את הסויה הירוקה כ 5 דקות במים רותחים ומומלחים והופ יש לכם קערת פיצוחים יפאנית! ובריאה לאללה..
מזכירה לבשל רק מעט דקות בכדי לא לאבד יותר מידי ערכים תזונתיים.
בגלל שטעמם עדין הסויה הירוקה האורגנית גם משתלבת טוב כמעט בכל תבשיל- סיר אורז, מוקפץ ואפילו ישר בסלט.
לבריאות!
שבוע ירוק עם נשנושים בריאים.
שלכם, מגי וצוות הגינה
בסלי הירקות האורגניים שלנו, צפוי (טיוטה בלבד):
עגבניות
ועגבניות שרי
דלעת
שעועית תאילנדית ירוקה
חסה
כרישה
תפוחי אדמה
תרד תאילנדי
בצל
מלפפונים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
תירס
חצילים
בזיליקום
קייל
בסלי הפירות האורגניים:
אגסים בהסבה
נקטרינות
ומלון
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
ענבים
וקובו
Save
Save
Save