בעוד כמה ימים יתחלף שעון הקיץ לשעון החורף. אנחנו בסתיו ובארץ הסתיו נוטה להיגמר בפתאומיות. הלילות הופכים ארוכים יותר וקרירים יותר והגידולים בגינה שלנו מרגישים זאת 🙂
ובבוקר היא מתעוררת עם טיפות הטל שצנחו על גידוליה..
בתקופת המעבר הזו, גידולי קיץ רבים מפנים את מקומם לחבריהם, גידולי החורף. הדלועים שלנו למשל, הינם גידולי קיץ עונתיים- כן, כל הדלעות במרקי הדלעת וקדירות החורף, גדלו בקיץ, ועכשיו כדאי לאגור אותם שלמים במקום קריר ויבש (באפריקה ראיתי מתחת למיטה למשל 🙂 )
ומה החדשים בגינה השבוע? הרבה ירוק: עלים ירוקים בשלל גוונים, צורות וטעמים: חדשים: סלק עם העלים, שהם ממש מנגולד., חסות מסולסלות אדומות וירוקות, טטסוי עסיסי, ברוקולי (שכשיגיע החורף יהיה ממש ירוק כרגע קצת אדמדם וצהבהב בגלל החום ואולי בקרוב נקדיש לו סיפור משלו…), הכרוביות מתחילות עכשיו והעלים הירוקים שמרגישים ונראים הרבה יותר טוב אחרי הקיץ :רוקט, קייל, סלרי עלים ושורש.
וגם כתמים של צבע מהצנוניות האדומות והחריפות, שניתן לאכול גם את עליהן.
אז איך אוכלים את כל הירוק הזה? איך מסתדרים עם התולעים? ומה עושים עם השורשים? וכמה זה בריא? הנה, הכל כאן במיוחד בשבילכם 🙂
קודם כל, את כל העליים שאתם מקבלים, גם אלו המחוברים לשורש (כמו בסלק, גזר, צנונית) או מחוברים לגבעול מעובה או מחוברים לפרחים ניתן וכדאי לאכול!! אפשר לאכול אותם חי, ואפשר גם להקפיץ במחבת, להכניס למרק או למלא בכל טוב את הבורקס, הפשטידה והפאי. הבישול מעדן את טעמם החריף. ואם קבלתם אותם עם פרחים, זו מתנה טעימה 🙂 אפשר לאכול גם אותם. אספתי עבורכם מתכונים מגניבים לירוקים אורגניים
העלים הירוקים שלנו אהובים גם על יצורים קטנטנים אחרים- התולעים.. זה לא נעים לפגוש אותם בארגזים ואנו עושים את מירב המאמצים לא לשלוח אותם. אך זכרו: היצורים האלו יודעים מה טוב, וסימנים שלהם מוכחים לנו שמה שאנו אוכלים אכן נקי מרעלים. בגלל מזג האוויר הנוח, פעילותם של הקטנטנים האלו בגינה רבה. את החורים, אם אינם רבים מידי, אני נוטה להשאיר. בדרך כלל החורים נעשים ע"י זחלים. מכירים את הסיפור "הזחל הרעב"? זה סיפור על זחל שאוכל ואוכל ואוכל… ובאמת הם אוכלים המון ביחס לגודל גופם. למזלנו אחרי כל האכילה הזו כשהם מלאים, הם לרוב מוצאים להם מקום טוב בקרקע להפוך לגולם ולהמשיך בדרכם, כך שהם אינם נמצאים עוד בעלים. אנחנו שמחים להשאירם פה בגינה גם בכדי שכל השרשרת המופלאה שלנו תמשיך לעבוד.
ומה עם הבריאות? הירוקים האלו מלאים בערכים תזונתיים- הם כולם הכרחיים מאוד לבריאות ולתזונה מחזקת, במיוחד בימים הפכפכים כמו שלנו. יש בהם כלורופיל, קארוטנואידים, סיבים תזונתיים, חומצה פולית וגם ויטמין C ו K, מינרלים כמו ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, זרחן.
וכדי שתוכלו ליהנות מהם יותר מיום אחד, אני ממליצה לשמר את כולם יבשים, בשקית או קופסא אטומה, בתחתית המקרר איפה שהכי קר. אם העלים הגיעו אליכם רטובים או שהחלטתם לשטוף אותם בטרם הכנסתם למקרר, זכרו לייבשם טוב טוב. אפשר גם לעטוף במגבת או נייר סופג ורק אז להכניסם לשקית. שימור נכון ייתן להם אפילו שבועיים!
לבריאות!
ושיהיה שבוע מלא בריאות, אנרגיה וטעם פיקנטי של החיים 🙂
שלכם, צוות הגינה ומגי
צפי לסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
בטטות
חסה
שמיר
עגבניות
צנונית
מלפפונים
קישואים
תפוחי אדמה
בצלים
סלי ירקות אורגניים גדולים :
מנגולד
דלורית
דלעת
פטרוזיליה
בסלי הפירות האורגניים:
אנונה
דלוריות
תפוזים
סלי פירות אורגניים גדולים:
רימונים
מלון