מהם שני סימנים בולטים בעולם שלי להגעת החורף?
הסימן הראשון, הוא כמובן הגשם. גשם וחורף זה כמו כפפת צמר לידיים קפואות :-). חייבים אותו, מחכים לו, הוא שוטף, מנקה, מצמיח, מגדל, מרווה….רק שהשנה הוא קצת מתעכב. אמנם קיבלנו מטר קטן, אבל זה עדיין לא הדבר האמתי. בלי הגשם, קצת עצוב. 🙁 הסימן השני, הוא כאשר השאלה : "מה זה הירוק הזה?" נשמע בבית האריזה, בחנות, במיילים ובסמסים… . אני מתכוונת כמובן למגוון הרחב של העלים הירוקים שיש כרגע. בגוונים שונים מירוק עד סגול ואדום, גדלים שונים, טעמים ממתוק למר וחמוץ ומרקמים שונים מקראנצ'י למשי. כהים ובהירים, ארוכים ועגלגלים, קשים ורכים. שפע של ירוקים ושפע של שאלות.
לכן, הכנתי עבורכם הפעם, מדריך קצר, מעין מורה נבוכים שכולו ירוק, מרענן ובעיקר טעים:
מה משותף לכל הירוקים האורגניים?
הצבע : ירוק כמובן 🙂 הירוק הזה, הוא הכלורופיל כמובן. הכלורופיל הוא זה שקולט את אורה של השמש בצמח ומניע את תהליך הפוטוסינזה המייצרת אנרגיה ומעבירה אותה לכל חלקי הצמח.
מבחינתנו לכלורופיל מבנה דומה מאוד להמוגלובין ולכן נספג בקלות בדם, מטהר ומנקה אותו. הכלורופיל משפר את בריאות התאים הקיימים, הוא תורם להתחדשות תאים בריאים וחדשים ומעכב צמיחת חיידקים לא רצויים וספיגת חומרים לא טובים. ואם הירוקים שלכם גם מעט אדומים, צהבהבים, סגולים…סימן שמצויים בהם עוד פיגמנטים מועילים חוץ מהפיגמנט הירוק השולט, כלורופיל. מצוין!!! עוד על תהליך הפוטוסינטזה תוכלו לקרוא כאן
החורים: כן, כן. אלו שאתם רואים בתוך העלים ולעיתים חוששים שביניהם מתחבאים חברים זוחלים… אז כמו שכבר סיפרתי לכם בעבר, החורים האלו הם דווקא סימן מצוין לכך שכל הירוקים שלנו הם אורגנים אמיתיים 🙂
הבריאות: הירוקים האורגניים הכרחיים לבריאות ולתזונה מחזקת, במיוחד בימים הפכפכים כמו שלנו. יש בהם כלורופיל, קארוטנואידים, סיבים תזונתיים (המפנים את הפסולת מגופנו), חומצה פולית וגם ויטמין C ו K, מינרלים כמו ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, זרחן.
והטעם? הם כל כך ומתאימים לכל חיך. ניתן לאכול את כולם טריים ללא בישול או להקפיץ/ לאדות/ למרק/לפשטד…וניתן להחליף ביניהם. כל אחד לפי טעמו . מתכונים של ירוקים אורגנים
הכל טוב ויפה , אבל איך בכל זאת מבדילים ביניהם? אז בואו נעשה קצת סדר 🙂
קייל:
האמאמא של הכרוב, בעל אותו שם לטיני ונחשב למזול על!. יש בו פי 7 בטא קרוטן מאשר בכרוב.תחילת הפצתו באנגליה, שם נחשב כמעדן בימינו, היתה בזמן מלחמת העולם ה -2 כשגודל כתוספת על הקצבות המזון הדלילים באותה תקופה. השאלה הראשונה שאני נשאלת על ידי עולים אנגלוסקסים היא בדרך כלל, האם אני מגדלת קייל. אפשר לראות מה עוד כתבתי עליו כאן: קייל אורגני
סלק עלים או מנגולד
(הירושלמים מכנים אותו גם פאזי ):
ממש אותו מין כסלק אך אינו מגדל שורש גדול מהר. משקיע בעלים רחבים, גדולים ובשרניים יותר. בדרך כלל אפשר לשמור צמח מנגולד כמה עונות, אם הקיץ לא גומר עליו. פעם אחת תוך מלחמת עקירה של צמח וותיק במיוחד בגינה, ששורשו היה מאוד מעובה, לבן ובעל צורה לא סימטרית כלל- טעמתי אותו והוא היה מתוק ממש כמו אחיו ונאכל טרי על המקום. כתבתי עוד על מנגולד אורגני.
פקצ'וי אדום וירוק:
ממשפחת המצליבים. שהוא קצת כרוב וקצת תרד . שני ירוקים במכה אחת 🙂
רוקט:
שהוא מריר ויש לו היסטוריה מעניינת, שהתחילה הרבה לפני ה"בייבי סלט". תוכלו לקרוא עליו גם כאן: הרוקט האורגני
תרד ניו זילנדי:
שהוא בכלל לא תרד.. אבל ממש ניו זילנדי. ודווקא אותו אני ממליצה לבשל לפני שאוכלים. גם עליו תוכלו לקרוא יותר כאן: תרד ניו זילנדי אורגני
הטטסוי:
שהוא ממשפחת החרדליים, וגם הרמב"ם המליץ לאכול מהם הרבה בחורף..עוד על טטסוי אורגני
התרד התורכי:
עדין וטעים גם כשהוא לא מבושל. עוד על התרד האורגני
והמיזונה :
שאוהבת להופיע ירוקה וגם אדומה
זהו? ברור שלא. יש עוד ירוקים רבים, טעימים ובריאים: . תוכלו לקרוא עליהם בארכיון העלים הירוקים האורגניים שלנו ואם תגיעו לחנות ולא תדעו, פשוט המשיכו לשאול ואנחנו נשמח לענות על כל שאלה. בסבלנות ובהרבה אהבה.
ולגבי הגשם, שהוא הסימן הכי חשוב לנו, למגוון ולכל הגדלים וצומחים בעולמנו בואו חברים יקרים, וננסה להביא אותו אלינו עם אהבת חינם, תקוות, ברכות, שירים וריקודים. ריקוד הגשם האורגני
מקווה לשבוע ירוק ורטוב 🙂
לבריאות!
שלכם, מגי וצוות הגינה
צפי לסלי הירקות האורגניים: (טיוטה בלבד)
חסה
ברוקולי
רוקט
מלפפונים
עגבניות
קייל
פלפלים
דלעת
כרוב
סלרי
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
סלק
מנגולד
ושומר
בסלי הפירות האורגניים:
אשכוליות
פומליות
קרמבולה
ותפוזים
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
אגסים
וקלמנטינות