הירוקים הולכים, הכתומים באים
אנחנו נמצאים בשיאה של עונת הדמדומים של החקלאות האורגנית. מטאפורית, כמובן: אנחנו נמצאים בחילופי עונות וחילופי יבולים בחקלאות האורגנית. יבולי החורף נתנו נפנוף פרידה אחרון ופינו את מקומם על הבמה, ואילו גידולי הקיץ האורגניים עדיין מתחבאים קצת מאחורי הקלעים, נותנים מבט מבוייש אל קדמת הבמה, שולחים קדימה נציג כזה או אחר… זו הסיבה ששבוע אחד יש בחנות (ובארגזים שלכם, בהתאמה) שזיפים אורגניים, למשל, ובשבוע שלאחר מכן – אין. בחקלאות האורגנית מקשיבים למה שיש לטבע להגיד – שבוע אחד החקלאי החליט כי הפירות נראים בשלים לקטיף והביא לנו מהם מלא הסל (ואנחנו רחרחנו, טעמנו והתענגנו) ושבוע לאחר מכן – החליט ששאר העצים נראים עדיין בוסר, וניתן להם עוד זמן מה להבשיל ולאגור עסיס…
אז מה יהיה לנו מכאן והלאה? הירוקים האורגניים ילכו וירדו, ילכו ויצטמצמו. הם עדיין איתנו, אבל פחות רחבים, פחות עסיסיים, פחות ירוקים…תדמיינו את עצמכם עומדים כל היום בחוץ בחום הזה…
גם משפחת הכרוביים הינה חורפית לגמרי, אם תכננתם להכין איזו פשטידת ברוקולי או כרובית – חפשו תכנית ב'. במקומם, קבלו אותם במחיאות כפיים – פירות הקיץ האורגניים, ודלועים אורגניים!
הדלועיים הם משפחה חמה ואוהבת. כזו שמחלקת חיבוקים נרגשים – כי מדובר בצמחים שמשתמשים בקנוקנות כדי למשוך את עצמם מעלה מעלה, אל עבר האור… יש ביניהם מלפפונים, מלונים, קישואים, אבטיחים ודלוריות. את חלקם אנחנו אוהבים לאכול טריים, וחלקם כדאי לבשל, חלקם לפשטידה-סלט-מרק, וחלקם לקינוח, וחלקם מביאים איתם אפילו ערך מוסף בדמות הגרעינים והזרעים שלהם – שלהם אנחנו קוראים בחיבה "פיצוחים""… לטוב הזה אין סוף – אפשר להשתמש בפרחים של הדלועים האורגניים להכנת מנות גורמה יפהפיות, בזנים שונים של דלעת משתמשים לפיסול (גם לליל כל הקדושים וגם מעבר), ויש כאלו שמשתמשים בפרי הדלעת כדי לאגור מים, כמו בקבוק…
משפחת הדלועים מתאימה מאוד לתזונה של מי שמתגורר באקלים ים תיכוני, והיא בת בית גם בארצנו הקטנטונת, כפי שמעידים פסיפסים מתקופות קדומות ובהם דימויים של אבטיח, מלון, קרא ולופה. הקישוא, הדלעת, המלפפון והאבטיח מוזכרים כבר במשנה, אם כי חוץ מהאבטיח, היה מדובר בגידולים שונים מאלו שאנחנו קוראים להם היום באותו שם: הפרי שחז"ל קראו לו "קישוא" אנחנו קוראים פקוס, הדלעת של חז"ל היא הקרא, ומה שהם קראו לו מלפפון – אנחנו מכנים היום "מלון", מתוק עגול ונחמד.
אחד הנציגים המסקרנים של המשפחה הזו הוא הפקוס. הפקוס הוא בעצם התשובה ל"מה נראה כמו מלפפון, מריח קצת כמו מלפפון, ויש לו טעם די דומה למלפפון – אבל בעצם הוא סוג של.. קישוא?" פאקוס הוא האורח האמיתי של הקיץ, אי אפשר להשיג אותו מחוץ לעונה. הוא קריר, טעים (וקצת שעיר) וקריספי. אפשר לאכול אותו כמו שהוא, עם קצת מלח או בסלט, ואפשר להתייחס אליו כמו לקישוא – לבשל או לטגן, ואז גם הטעם יהיה "קישואי" יותר. אנחנו ממליצים להכריז על בוא עונת הקיץ עם סלט פקוס אורגני: קצוץ בקערה, לצד מעט בצל סגול ועגבניות, שוחה בשמן זית טוב ולימון…ואיזה פוקס שהגיע הפקוס בדיוק בזמן המחסור השנתי במלפפונים.
שימשיך לעבוד לנו מעגל הקסם!
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
סלרי שורש
כרישה
מנגולד
בצל ירוק
חסה
לפת
עגבניות
פקוסים
פטרוזיליה
תפוחי אדמה
סלקים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
תרד ניו זילנדי
עגבניות שרי
בצלים
שמיר
בסלי הפירות האורגניים:
פפאיה
מלון
בננות
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
עוד מלון
אפרסקים