מדי פעם מתפרסמת איזו כתבה שמעלה בחזרה את הדיון בנושא האורגני – למה אנחנו קונים אורגני? בשביל מה לשלם יותר, אם אפשר לשלם פחות? התשובה הפשוטה היא – שמה שעולה בזול לטווח הקצר, עולה לנו ביוקר לטווח הארוך. התשובה היותר מפורטת היא – בשבילנו. בשביל הילדים שלנו. בשביל הסביבה, השאיפה לשמור על אדמה נקייה מחומרי הדברה ומקורות מים לא מזוהמים. בשביל סחר הוגן עם בעלי המקצוע שמגדלים בשבילנו את המזון – כדי שנוכל להכיר אותם מקור ראשון, את האנשים שעמל יומם מביא את הירקות לצלחת שלנו, לשאול אותם שאלות, לשלם להם שכר הוגן ולדעת שאנחנו שומרים על קהילה עם קשרים בריאים, וחקלאים שאוהבים לגדל את הירקות שלהם ורואים בהם ברכה ולא פשוט סחורה שתישלח למדף מרוחק בסופרמרקט בארץ רחוקה. צריכת מזון אורגני מחברת אותנו לסביבה שלנו. אנחנו קונים במובחן רק את מה שצריך, ובכמות המתאימה, ומשתדלים מאוד לא לזרוק מזון. מעבר לעובדה שלפעמים תוצרת אורגנית בכלל לא יקרה יותר מהתוצרת המרוססת אלא ההיפך, הצריכה המושכלת חוסכת משאבים לסביבה (בהטמנת פסולת מיותרת) וגם לנו.
ירקות ופירות אורגניים אכן עולים יותר מאלו המרוססים בקוטלי חרקים סינטטיים, מסיבות מובנות: אם יש בנמצא פרי או ירק בשל ועסיסי, בטבע יש לא מעט חרקים שישמחו לנגוס ממנו, ומלאכת ההרחקה שלהם בלי אמצעים אגרסיביים כמו ריסוס כימיקלים היא בהכרח מורכבת יותר, גוזלת זמן ומשאבים. גם את העשבים השוטים, ששמחים לצמוח במקום שמקבל דשן טוב ואדמה פוריה צריך להזיז בנימוס. כלומר בעישוב ידני, ולא בריסוס כימיקלים שהורגים את הצמח… הבעיה היא שאת הכימיקלים לא רואים בעין, לא מריחים ולא טועמים (למעט מקרי הקיצון, שבהם עודף חומרי הדברה חמור גורם לתופעות לוואי ברורות ומוכחות), ולכן קל לשכוח שהם שם. אבל הכימיקלים האלו בהחלט שם – אם רק ניזכר במיגון שנדרש ללבוש מי שמרסס בחומרים הללו, בתחלואה האופיינית למקצועות הללו, ולמחקרים שמצביעים על כך שכימיקלים שמגיעים אלינו לצלחת – גורמים לנזקים בריאותיים בהמשך הדרך. ובכלל כששולפים מהארגז פרי או ירק אורגני – לא חייבים לקלף! שוטפים טוב במים (בעיקר כדי להוריד שאריות בוץ או לכלכוך) ואוכלים בהנאה גם את הויטמינים שבקליפה, בלי לדאוג שהיא מכילה תוספים מיותרים…
רשימת החומרים שבהם משתמשים בחקלאות "רגילה" ואסורים בחקלאות האורגנית היא ארוכה: החל מה"ראונד אפ" הידוע לשמצה שגורר כותרות דרמטיות בתקשורת על הנזקים הפוטנציאליים שלו לטווח הארוך, דרך קוטלי פטריות, הורמונים, תכשירים אנטיביוטיים ואחרים (חלקם, אגב, אחראי על כך שתוצרת לא אורגנית נשמרת לתקופה ארוכה יותר במקרר – היא פשוט טבולה בחומרים כימיים משמרים, שדוחים פטריות ובקטריות. המטרה של שימור תוצרת חקלאית במקרר היא מבורכת, כולנו מעדיפים שהאוכל שלנו יישמר לזמן ארוך יותר ולא יתקלקל – רק חבל לעשות את זה במחיר שימוש בחומרים שלא היינו רוצים להכניס לגוף. אפשר גם לשטוף במים וסבון ולייבש היטב, או לטבול בחומץ תפוחים לכמה דקות ולייבש). החומרים הללו לא עושים טוב גם לקרקע שלתוכה הם מרוססים, ולאורך זמן הם מדלדלים אותה, ואפילו הופכים אותה לבלתי ראויה לגידול מזון. לעומתה, קרקע שמשמשת לגידולים אורגניים היא אדמה שמחה, מלאה בכל טוב – תולעים, חיידקים טובים, מיקרו-אורגניזמים. היא משתנה ומתפתחת, מוציאה ריחות משכרים אחרי הגשם ומניחה לכל הרומשים בה להתפלש בהנאה בבוץ, להזין אותה במעגל החיים הטבעי ולהעשיר אותה לקראת המחזור הבא.
מי שמעדיף את הפירות והירקות שלו אורגניים חשוף גם למגוון משתנה. מה יותר מרגש מריח פרי עונתי, בשל ועסיסי שמגיע בעונתו הקצרה בלבד ומניח לנו להתגעגע אליו בשאר השנה? מנגו, תותים, אפרסקים… כל כך נעים להיכנס לחנות ולהריח את נוכחותם כבר בכניסה. לאכול מהם בשפע, כי אנחנו זוכרים שהעונה שלהם לא ארוכה, וחנויות אורגניות לא שומרות תוצרת בהקפאה כדי להאריך את הזמינות שלה. אוכלים טרי, עונתי מקומי, מתוך תשומת לב למה שהבשיל עכשיו, ולעונות השנה. בעידן הזמינות המיידית והאחידה לאורך רוב השנה – המגוון העונתי מביא איתו "מיינדפולנס"…
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
וצפוי לנו בסלי הירקות האורגנים (או הפירות..):
עגבניות
חסה
מלפפון
סלק עלים
מנגולד
כוסברה
חציל
תרד
תפוחי אדמה
פלפל
בסלי הירקות האורגנים הגדולים:
ליים
בטטה
פטרוזיליה
בסלי פירות האורגנים:
תפוזים
קלמנטינה
בננה
בסלי הפירות האורגנים הגדולים:
פאפיה
אשכולית
מזכירה לכולם, שאפשר לבצע הזמנות אישיות על פי בחירתכם אצלנו באתר…
ובנוסף, למי שבסביבה – מהיום פתוחים גם בימי א, מאחת בצהריים…