פורים בפתח, וכל מי שעניין התחפושות מרגש אותו – במתח. התחפושות נשלפות מהבוידעם, צבעי הפנים מוכנים לפעולה, הנצנצים בהישג יד והשמחה רבה.
לכבוד פורים המתקרב, קבלו נא סקירה של כמה ירקות שעבורם כל יום הוא פורים, היות והם נראים כאילו הם התחפשו. הם אלו שנותנים בהם מבט ארוך, מסתכלים מה כתוב על השלט שבתוך הארגז שלהם, תוהים קצת, שולפים ירק אחד ומתבוננים בו מקרוב… ואז שואלים את אחד העובדים שלנו "אתם בטוחים שזה…?". הירקות האורגניים הללו לא יודעים שהם מוזרים, כמובן. מוזרות, בהקשר הזה, היא עניין של גיאוגרפיה. אנחנו רגילים לראות את הבננות שלנו צהובות, אבל בהחלט קיימים מקומות אחרים ברחבי העולם (כמו מרכז אמריקה) שבהם הבננות הן אדומות, למשל. בערך באותו אופן שעצי הדר שגדלים לצידי הדרכים לא יפתיעו מדי את הישראלי המצוי – אבל עצי מנגו (שגדלים כעצי נוי במקומות אחרים בעולם) אולי יגרמו להרמת גבה. אז אילו ירקות נראים לנו מחופשים?
סלק אורגני צהוב – סלק ידוע לאנושות בתכונותיו הקולינריות והבריאותיות מקדמת דנא. כתבים המתוארכים לשנת 800 לפנה"ס מתארים גידולי סלק ב"גנים התלויים" של בבל, למשל. סלק טעים בשלל צורות הכנה – נא (נסו את זה בהזדמנות ותופתעו כמה טעים לנשנש פשוט פרוסות דקיקות של סלק, עם כמה טיפות לימון), צלוי, מטוגן, או מבושל. אפילו מוחמץ. סלקים עשירים במגוון רכיבים תזונתיים מעולים (הסלק הוא לחלוטין סופר פוד) וגם אחראים לחלק נכבד מתוצרת הסוכר הכלל עולמית. בהשוואה לסלק האדום, המככב במרק החמיצה (הלא הוא הבורשט) וגם ברשימת ה"מבוקשים" הגרועים ביותר בכל הנוגע להשארת כתמים שלא יורדים בכביסה, הגרסה הצהובה דווקא לא גורמת למפגעי כתמים. הסלק הצהוב הוא גם עדין יותר בטעמו, ומעט מתקתק. הוא מכיל כמויות יפות של סיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין A, בטא קרוטן, פלבנואידים, ליקופן, חומצה פולית… (ויש עוד).
גזר אורגני סגול – הגזר יודע לגוון, ולהתחפש גם לצבעים אדום, לבן, צהוב וגם שחור. הרומאים האמינו שלגזר תכונות של אפרודיזיאק ולכן אהבו לזרוע ולשתול אותו בגינות שלהם. לאירופה הוא הגיע לא לפני המאה ה-10. ואילו באיזור הולנד לכל הפחות עד שלהי המאה ה-16 הגזרים רובם ככולם היו סגולים, עם מוטציות של לבן וצהוב פה ושם (ללא הפיגמנט הסגול אנתוציאנין), עד שכמה חקלאים הולנדים החליטו שכתום זה הסגול החדש, ליקטו זרעים של גזרים משונים בצבע כתום – ופיתחו את הגזרים בצבעם המוכר לנו היום. הגזר הכתום עשיר בבטא קרוטן (אם אתם ממש מחבבים את הצבע וחושבים שהוא מדגיש את צבע העיניים שלכם, או במקרה שמתחשק לכם להתחפש לגזר לכבוד פורים – אכילת גזר בכמויות גדולות תגרום לעור שלכם לאמץ צבע כתמתם. זו לא המלצה תזונתית, כמובן) וגם מתקתק יותר מגרסתו הסגולה.
במלחמת העולם השנייה הבריטים היו מסוגלים להפציץ מטוסי אויב גם בלילה, הודות לרדאר בו השתמשו – אבל הגרסה הרשמית אותה הפיצו בפומבי היתה שהחיילים שלהם מסוגלים לראות בלילה הודות לצריכה מסיבית של גזר. לא רק הגרמנים התרשמו מהשקר, אלא גם הבריטים – שרבים מהם התחילו לגדל גזר בגינה.
בטטה אורגנית סגולה – גם הירק הזה (שורש מעובה, ליתר דיוק) שנפוץ יותר במטבח האסיאתי מקבל את צבעו הסגול מהאנתוציאנין, המשותף לו לא רק עם הגזר הסגול, אלא גם עם תותים, דובדבנים וירקות ופירות אחרים בגוון הזה. בטטות אחרות מגיעות בצבעים לבן, חום, והמוכר לנו מכל – כתמתם אדמדם. את דרכן אל העולם הישן התחילו הבטטות כאורחות כבוד בבטן המטען של ספינת קולומבוס. הן הגיעו גם לאיזור אסיה, וביפן פותחו הזנים הלבנבנים והסגולים. כיום, כמות נכבדה של תוצרת בטטות מיובאת מהוואי אל ארה"ב.
הבטטה הסגולה דומה לירק אחר שנפוץ יותר במטבח הפיליפיני ונקרא ube, היות ושניהם סגולים ונראים כמו בטטה… רק שהאובה, להבדיל מהבטטה, גדל מעל פני האדמה. גם הבטטות וגם האובה מהווים מקור מזון חשוב במקומות בהם הם גדלים כבר אלפי שנים – נמצאו עדויות לכך שאנשים אכלו בטטות בפרו לפני יותר מ10,000 שנים. הבטטה האורגנית היא מאכל נפלא למי שדואג לרמות הסוכר בדם ולגזרה – היא מאזנת את רמות הסוכר, מכילה הרבה סיבים ותורמת לעיכול. יש בה הרבה ברזל, ויטמין B, ויטמין C, אשלגן וגם מגנזיום.
איזו תחפושת שלא תבחרו, העיקר שיהיה לבריאות!
שלכם,
צוות הגינה של מגי
צפי לסלים השבוע:
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
מלפפונים
עגבניות
חסה
תפוחי אדמה
גזרים
מנגולד
פטרוזיליה
כרוב לבן
סלרי עלים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
קישוא בהיר
בטטות
כוסברה
בסלי הפירות האורגניים:
קלמנטינות
פקאן לא מקולף
פומלית
בננות
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
תפוזים
אשכולית אדומה
עוד בננות