HE

EN

למלא את הבטן באור

במה אתם אוהבים למלא את הבטן? בימים לוהטים של קיץ, אני אוהבת לשפוך פנימה מיץ אבטיח קריר.

summer, maggies garden

בחורף – ירקות שהתחממו להם בתוך קדירה והם מחבקים את הבטן מבפנים ועושים לה חם ונעים. ועכשיו, בימים של הקצת-קריר, האביב כבר כאן, שולח חיוכים של ניצנים ופריחה… עכשיו מתחשק לי למלא אותה באור. בגלל שמרגישים שהרצינות של החורף כבר עוברת (למרות שמבטיחים, באופן מאוד לא אופייני לחודש אפריל ממוצע בארצינו, עוד כמה ימי גשם), והאפרוריות מתפזרת לה, ועושה מקום להמון… אור.

העברנו את המחוגים לשעון קיץ, מבין העננים כבר מגיעות אלינו קרניים לא של שמש שקרנית אלא של שמש מחממת, הבתים מתחילים לרחוש תנועה והכנות לקראת פסח – בא אביב, בא האור.

melon, maggies garden

מה עושים כשמתחשק למלא את הבטן באור? נזכרים בפתגם שאומר "מי שממלא את בטנו מלונים, ממלא אותה באור" ומתיישבים לפרוס מלון קטן וריחני… בשדה, וגם אצלנו בחנות הוא אחד מראשוני הפירות המתוקים שמביא איתו שובל של ריח קיץ (גם נקטרינות ואפרסקים ראשונים הגיעו, לא מתאפקת מלספר לכם…). הוא המבשר של הימים החמימים מבית משפחת הדלועיים, שאוהבים אור וחום כיאה לצמחים טרופיים וסובטרופיים.

המלונים הגיעו לעולם מהודו, עברו דרך פרס ומצרים – שם התגלו עדויות לקיומם כבר 5000 שנה לפני הספירה. בני האדם גם שמו לב שהמלונים מגיעים בשלל צורות וצבעים – והנציחו את חגיגת הצבעים והצורות הזו ביצירות אומנות כמו ציורים ופסיפסים. בדומה לאחרים במשפחה שלו, גם צמח הדלעת הוא בן שיח – הוא לא שיח, ואין לו ענפים. הוא משתרך לו על פני הקרקע ומפלס את דרכו אל מקור האור בעזרת הקנוקנות שלו – מכשיר מופלא בצורת מחוש צמחי דק, ארוך וחזק להפליא שמתפקד גם על תקן חוש המישוש של הצמח: ברגע שהוא מרגיש מקור תמיכה לידו, הוא נצמד אליו ומתלפף, ומאפשר לצמח לטפס באמצעותו.

הדליה

מלון, הגינה של מגי

מלון אורגני הוא צמח שמדגים בצורה מופלאה שיש עת ומקום לכל דבר – הוא פשוט מראה לנו מתי הזמן הכי מתאים לקטיף שלו. באופן כללי, לכל פרי וירק יש דפוסי הבשלה, שחלקם זהים וחלקם שונים. חלק מהירקות אנחנו בכלל רגילים לאכול (ומעדיפים לאכול) כשהם עדיין בוסר – כמו למשל המלפפון או הקישוא. כשהם נקטפים, עדיין אין בהם גרעינים בעלי קליפה קשה, שיש להם פוטנציאל לגדול לצמח בעונה הבאה. הקטיף ה"מוקדם" של הירקות הללו נעשה בעצם בכוונה תחילה, היות וכשהם יבשילו הם לא יהיו טעימים (נסו לדמיין מלפפון עם גרעינים קשים בפנים).

ירקות ופירות אורגניים אחרים נותנים סימנים נוספים לכך שהם מתקרבים לשלב שבו הם מוכנים להיכנס אלינו לסל ולצלחת. אחד הסימנים האלו הוא שינוי בצבע – מירוק (בדרך כלל) לצבע בולט יותר כמו צהוב, אדום או כתום. הסיבה לכך היא שהכלורופיל התורם לפרי את צבעו הירוק מתפרק ונעלם, ואת מקומו תופסים הקרטנואידים. גם הריח של הפרי הבשל שונה, כמובן, ואין כמו מלון כדי להדגים בחירת פרי מוצלח על ידי רחרוח שלו – כי מלון טוב מריח כמו גן עדן קטן ומרוכז בריח דבש. ישנם עוד סימנים, כמו התרככות הפרי (או הירק), וכמות גז האתילן שהוא מפריש, שאותה כמובן הרבה יותר קשה למדוד בהשוואה לשינוי הצבע והריח.

מלון, הגינה של מגי

עם זאת, המלונים מאוד מקלים על האבחנה בכך שהם כבר בשלים ומוכנים להיפרד מחלקת השדה שלהם. הם אפילו לא צריכים שנצמיד את האף לקרקע ונרחרח כל מלון בחלקה. פשוט – החלק שמחבר את המלון לצמח הופך להיות דק יותר ויותר, מתייבש, עד שהוא מתנתק – ואז יודעים ללא ספק שהמלון מוכן. כמו אלו שמחכים לכם אצלנו בחנות… בואו לטעום!

לבריאות!

שלכם,

צוות הגינה

שינויים בחלוקה עקב חג הפסח:

בשבוע הבא לקראת ליל הסדר, ובמהלך חול המועד:

משלוחים לקליה עד עלי – ביום ב במקום ביום ג
משלוחים לגוש עציון + עמק האלה – ביום ג במקום ביום ה
משלוחים למבשרת ציון והסביבה – יום ד במקום יום ה

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

שומר

לפת

תרד

פטרוזיליה

סלרי עלים

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

בטטות

כוסברה

צנון

 

בסלי הפירות האורגניים:

תפוזים

קלמנטינות

בננות

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

פקאן לא מקולף

מלון

 

 

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂