HE

EN

פרי עץ העולם החדש

Loquat, Maggies Garden

נדמה לי שפירות האביב והקיץ, והעצים הנושאים אותם מתאפיינים בפריחה דרמטית. פתאום העץ כולו מתכסה בפרחים, הריח מטריף לחלוטין, ושבועיים-שלושה אחר כך הפריחה כאילו לא הייתה ויש כבר ניצני פירות על הענפים. רק לפני שבוע- שבועיים עץ הדובדבן עמד בשיא הפריחה, ועכשיו נשארו עליו רק שאריות, ועל עץ הפומלות שמאחוריו יש כבר ניצני כדוריות פרי הדר ירוקות קטנות במקום שבו היו פרחים (ריח פריחת ההדרים מאוד אהוב עלי. אני מסוגלת ללכת הלוך חזור באיזור הפרדסים רק בשביל לרחרח).

יש עוד עץ שבלי לשים לב סיים לפרוח וכבר מציע לנו את הפירות שלו, מהר מהר לפני שנגמרת גם העונה שלהם – כתמתמים מתוקים וחמצמצים, מוצעים לעין כל עובר ושב באשכולות קטנים: השסק.

Loquat, Maggies Garden

אני חושבת שהשסק הוא הפרי עם מגוון השמות הכי מצחיקים שיש. אנחנו כמובן קוראים לו "שסק" (או ססק. או סשק. תלוי באיזה גיל הילדים שלכם בבית), שם שמגיע מארמית, בתלמוד. במקור הכוונה כנראה היתה לעץ אחר, "קרוב משפחה" מסוג שיזף, אבל כשהיה צורך למצוא שם לעץ הזה, אי שם במאה- ה20, המילה "שסק" כנראה נראתה מתאימה. מילא "שסק", אבל המילה הערבית לאותו העץ היא "אסכדיניה", שהיא שיבוש של המילה הטורקית, שמשמעותה היא "עולם חדש".

האנגלים, שהכירו את העץ הזה דרך מקורותיו היפנים-סיניים, משתמשים במילה הכי קרובה למקור הסיני-קנטונזי שאותו הם מצליחים לבטא, ולכן הם קוראים לשסק "לוקוואט" (נסו לדמיין את מלכת אנגליה אומרת משהו כמו "יקירי, תוכל בבקשה להעביר לי את צלוחית הלוקוואט ההיא?" כדי לקבל רושם איך זה נשמע עם מבטא בריטי). אם אתם בגרמניה והתחשק לכם לחפש קצת שסק בחנות הפירות-ירקות הקרובה נסו להשתמש במילה "וואל-מיספל". אבל השם הכי מצחיק, לדעתי, שייך דווקא לרוסים (אצלם הוא גדל בדרום), ונקרא "מושמולה".

השסק מכיל ויטמינים,בעיקר ויטמין A, וגם פקטין – חומר יעיל להסמכת ריבות (מי שמעוניין להכין ריבה עם כמויות סוכר מופחתות ועדיין לקבל מרקם סמיך משתמש בפקטין. אפשר להוציא אותו גם מגלעיני תפוח, או פשוט לקנות אבקה בחנויות מסוימות). למרות שגלעיני השסק מכילים חומר רעיל מקבוצת הגליקוזידים הציאנוגניים, אין מה לחשוש – ראשית בגלל שבני אדם לא אוכלים את הגלעינים הללו, וגם אם נמצא כאלו שהסקרנות הקולינרית שלהם תוביל אותם לנשנש גלעין, אין בו די חומר רעיל כדי לגרום נזק.

Loquat, Maggies Garden
השסק האורגני עשיר באשלגן, מגן מפני נזקי שמש, תורם למראה עור בריא, מחזק את מערכת החיסון וגם מסייע בשמירה על לחץ דם תקין. את השסק הכי כדאי לאכול, כמובן, ישר מהעץ – אבל אם במקרה אין לכם כזה בחצר, כדאי לאכול אותו טרי וכמה שיותר מהר מהרגע שקניתם והבאתם הביתה (תוך יומיים שלושה, כשמזג האוויר מאוד חם). לא כדאי לשמור אותו במקרר, הטעם שלו נפגע מהקירור.

לבריאות!

שלכם,

צוות הגינה

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

חסה

עגבניות

מלפפונים

תפוחי אדמה

דלעת

כרוב

קישוא

פטרוזיליה

מנגולד

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

בטטה

כוסברה

סלק

 

בסלי הפירות האורגניים:

תפוז

בננה

פומלית

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

קלמנטינה

אשכולית אדומה

 

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂