HE

EN

עצים של סוף הסתיו

ברוב חלקי הארץ, לא התברכנו בשלכת משמעותית.

הכל כאן או ירוק עד או צחיח לגמרי החל מיוני, ומעטים הם העצים שמשווים לסביבה שלהם חזות אירופאית והופכים את הנוף לכתום-צהוב-אדום. מי שאוהב את הסתיו מתגעגע לפלטת הצבעים הזו, לאש שאוחזת בעלווה שהיתה ירוקה לפני כן (אש מטאפורית, כמובן, להבדיל משריפות הקיץ, טפו טפו). יש גם את הצליל הזה, שיוצרים העלים היבשים כשצועדים עליהם, שילדים קטנים שעדיין לא למדו שצריך למהר כל הזמן מומחים בהפקתו. אין כמו לראות ילד מתלהב מערימה של עלי שלכת… עץ האפרסמון הוא אחד מהעצים שמסכימים לחגוג את הסתיו – נמוך ומסועף, עמוס פירות שאפילו הם בגוון הנכון לסתיו, הוא משליך מעליו עלים צבעוניים לרוב ומכבד בפירות מתוקים

מסתבר, שחוץ מלהיות טעים מאוד ובריא מאוד, לאפרסמון יש גם סגולה לנבא את מזג האוויר שישרור בחורף. לפי האגדה האינדיאנית, הציור שעל פני הזרע של האפרסמון ינבא את מהות החורף: קר כמו סכין, מלא בשלג, או נוח. מה שצריך לעשות הוא להוציא את הזרעים מהאפרסמון (אפשר לאכול את האפרסמון עצמו בתהליך, זה כנראה לא פוגע בסיכויי ההתגשמות של הנבואה), ולפרוס אותם לאורך:

 

אם התמונה של החלק הלבן בפנים נראית כמו מזלג – מזג האוויר בחורף יהיה נעים ולא קיצוני; תמונה של כפית משמעותה המון שלג, ואילו סכין – מצביע על כך שיהיה קור עז שמרגיש כמו דקירות סכין.

מוצאו של האפרסמון הוא מסין, והוא אהוב גם על שכניהם ביפן שקוראים לו בשם הלא מחמיא "קאקי" (ביפנית כמובן יש למילה משמעות שונה..). התחושה הלא נעימה הזו בפה כשאוכלים אפרסמון לא בשל, שמרגישה כאילו כל הרוק נעלם מהפה בבת אחת והלשון מנסה להשאב לתוך חור שחור ומריר – נקראת "עפיצות". היא נגרמת בגלל הימצאות טאנין באפרסמון לא בשל, שהוא סוג של רמז כנראה להתאזר בסבלנות ולא לקטוף פירות שטרם הגיע זמנם. הביקוש לאפרסמון שהפך אותו לגידול מסחרי מחוץ לאיזורי סין ויפן התרחש רק במאה ה-20, והיום מגדלים אותו גם בישראל, צפון אפריקה, וגם באיזורים שונים של רוסיה, שכנותיה ומדינותיה לשעבר, כמו גם הודו ואוסטרליה.

אפרסמון הוא אחד הפירות המתוקים היחידים שמלווים אותנו בתקופה הזו, כשמלאי פירות  הקיץ מתחיל להפוך לדליל יותר. הוא כתום ושמח, ומכיל קרטנואידים ופוליפנולים נוגדי חימצון ומגינים מפני התפתחות תאים סרטניים – וגם כמויות של ויטמין C, ויטמין E ויטמין A, שטובים למערכת החיסונית, לראיה ולחיזוק הלב בתוספת סיבים תזונתיים שעושים טוב למערכת העיכול. עם זאת, כמות גדולה של אפרסמונים עלולה ליצור את האפקט ההפוך – הצטברות סיבים שעלולה לגרום לחסימת מעי, ולכן כדאי לצרוך אותו במתינות (ויש אוכלוסיות, כמו חולי מעיים, להם הוא לא מומלץ כלל).

למרות שהשם "אפרסמון" נזכר בתלמוד, לא מדובר באותו העץ. השם העברי המודרני נלקח מהשם האנגלי "פרסימון" שבתורו הגיע מהשם שנתנו הילידים האמריקאים לפרי, ושבתרגום מלשונם משמעותו "פרי יבש". הזן הישראלי, הנקרא "פרי השרון" (על שם מיקומם של רוב המטעים בארץ) התפתח על בסיס הזן האמריקאי "טריומף" והוא מיוצא בהצלחה ואהוב על אכלני האפרסמונים בחו"ל בגלל המרקם שלו וכמות הסוכר הגבוהה יחסית שבפרי.

בארץ לרוב אוכלים אותו כפי הוא, מכינים ריבות, או מוסיפים לסלט. שימושים מקוריים יותר עושים תושבי העולם הגדול: היפנים מוכרים אותו בתור חטיף מיובש, הקוריאנים מיצרים חומץ ומתסיסים לקבלת משקה אלכוהולי (ואפילו שומרים כסגולה נגד נמרים, על כל צרה שלא תבוא…). היות ובארץ אין נמרים, עדיף לא לשמור לאחר כך, ולאכול אפרסמון אורגני עכשיו, כשהוא בשיא העונה.
 

שלכם,

צוות הגינה של מגי

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

קולרבי

בצל

פטרוזיליה

דלעת

מנגולד

תמר

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

סלק

כוסברה

חציל

 

בסלי הפירות האורגניים:

פומלה אדומה

בננה

תפוז

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

תמר ברהי

קלמנטינה

 

חדש! חדש! ארגז ירוקים אורגניים:

מנגולד

 סלרי

תרד

בזיליקום

כוסברה

סוג של חסה

נענע

נבטים

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂