HE

EN

לאכול כל עוד היא ירוקה

השבוע נתתי ביס באפרסמון שהיה כתום בצורה מטעה. אני כותבת "מטעה", כי נוכח הגוון הכתום שלו הפה שלי ציפה לקבל מנה גדושה של מתיקות, ובמקום – קיבל מנה גדולה של טעם שקשה להגדיר, אבל כל מי שנתן ביס באפרסמון לא בשל יודע בדיוק למה אני מתכוונת.

 טעם כזה כאילו הכניס נייר סופג לתוך הפהו הוסיפו קצת קרטון לתיבול. אפרסמון הוא אחד הפירות היחידים שיכולים להוליך אותי שולל בצורה כזו.

הרי אם בננה תהיה ירוקה – אדע שהיא עדיין לא בשלה למאכל; האמור נכון גם לגבי פסיפלורה, תפוז, מנגו וכיוצא באלו – די קל לדעת מתי הם עדיין "לא שם". אפרסמון – כתום גם אם עדיין לא מוכן לפגוש את בלוטות הטעם. מעניין איך זה עובד עם קוקוס.

מצד שני, יש פירות שלא כל כך משנה באיזה צבע הם – במקומות בהם הם גדלים מצאו דרכים טובות לנצל אותם בכל מצב, בשל או בשל פחות. כזו היא הפפאיה. פפאיה אורגנית, צמח עשבוני רב שנתי שמניב לנו פרי טרופי טעים, גדל לו בארצות חמות ולחות ומוציא גזע אחד מרכזי עליו יהיו תלויים הפירות.

למרות שאנחנו ממקמים אותה בקלות באותה סלסלה עם אננס פסיפלורה ומנגו מבחינת האסוציאציות שהיא עושה לנו והטעמים שדומים לה, את דרכה היא החלה בכלל במרכז אמריקה וכמו דברים טובים רבים אחרים, עברה לארצות הטרופיות בעזרתו האדיבה של כריסטופר קולומבוס, שם ראתה כי טוב והחלה לשגשג. היא גדלה מהר, מזרעים או מייחורים, ונותנת פרי כל השנה. איזה כיף!

 התאילנדים מתייחסים לפפאיה כמו שאנחנו מתייחסים למלפפון – ירק בסיסי. מלפפון וגם פפאיה שניהם למעשה  פירות (מכילים את הזרעים). כמו שמבחינתנו סלט בסיסי מכיל עגבניה-מלפפון-קצת ירק (ומבחינתי גם מיץ לימון הוא עניין בסיסי, ושמן זית), כך הפפאיה בארצות בהן היא גדלה בשפע – ברור שאפשר למצוא אותה בסלט שם. הפפאיה היא מצרך בסיסי יותר אפילו מהמלפפון, היות ואת המלפפון אפשר לצרף למגוון סלטים, לצנצנת חמוצים, אולי למרק צזיקי קר – ואילו את הפפאיה גם מאדים, מבשלים, צולים ומחמיצים. לסלטים היא בדרך כלל נכנסת בצורתה הירוקה והלא בשלה, ואילו לסלטי פירות – כשהיא כבר כתומה, רכה, חמאתית ומתוקה. אפשר לא להתאפק ופשוט לפרוס אותה לפלחים ולאכול, ואפשר להכין גם קינוחים, שייקים וגלידות. 


פפאיה מביאה איתה יתרונות תזונתיים ובריאותיים רבים. היא מכילה הרבה ויטמינים –A  ,C  , חומצה פולית, אשלגן, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים ומגנזיום. היא מכילה גם פפאיןוכימופפאין– שעוזרים למנוע דלקות, מונעים מהכולסטרול הרע להתחמצן ולשקוע בכלי הדם, וגם, יש האומרים – עוזרים לבחילות שמופיעות לפעמים במהלך ההריון, לכאבי פרקים הנובעים מארטריטיס ואפילו לטיפול באסתמה. הפפאין גם עוזר לפרק חלבונים לאבני הבניין שלהן – חומצות האמינו, כדי שהגוף שלנו יוכל להשתמש בהן בתור חומרי גלם לבניית כל החלבונים שיש בתוך התאים שלנו.

למרות שבארץ טופח זן של פפאיה בשם "אורורה" שהוא ללא גרעינים, ומתוק במיוחד – גם פפאיות שמגיעות עם גרעינים מוזמנות להכנס אלי למטבח. את הגרעינים השחורים הקטנים אפשר לנצל כמו פלפל שחור – לייבש, לטחון ולהוסיף לסלט או מרק (אפשר גם לא לייבש ולא לטחון, אם לא אכפת לכם ללעוס אותם כפי שהם) – הטעם שלהם פיקנטי ומעניין.


לבריאות!

שלכם,

צוות הגינה של מגי

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

בצל

כרוב

פטרוזיליה

מנגולד

דלעת

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

קולרבי

כוסברה

קייל

 

בסלי הפירות האורגניים:

קלמנטינה

בננה

תפוז

מלון

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

פאפיה 

קלמנטינה

 

ארגז ירקות אורגנים:

קייל

שורש סלרי

מגולד

תרד

סוג של חסה

נענע

נבטים

שמיר

רוקט

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

השבוע נתתי ביס באפרסמון שהיה כתום בצורה מטעה. 

 

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂