התבוננו בו מקרוב, טוב טוב.
אם אתם מתבוננים בו ממש מקרוב, כנראה שאתם יכולים גם להרגיש את הריח המשגע שלו, שגורם לכל חלקי הפה לצפות לביס שיגיע. אבל חכו רגע, תנו להם להמתין.
אתם רואים את כל הגרעינים הצפופים האלו על פני השטח של התות? תהיתם פעם למה לעומת שאר הפירות שבהם הזרעים נמצאים בפנים, אצל התות הם ממוקמים על פני השטח? אם אתם אוכלים בעיקר תותים אורגניים, יכול להיות שמעולם לא התעכבתם על הנקודה הזו, היות וקשה להתאפק מלאכול תות אורגני שמריח כל כך טוב, מרגע שהוא נכנס לטווח ראיה והרחה.
אבל האמת היא, שאכן יש לכך סיבה (למיקום הזרעים, כלומר): התות עצמו הוא לא פרי, אלא "תפיחה": גבעול שמסתיים בחלק מעובה. הזרעים עצמם הם המשך של השחלה, והם נמצאים על גבי המצע התומך בהם – לעומת שאר הפירות שבהם זה כמובן הפוך – הפרי עצמו הוא השחלה והזרעים בפנים. זהו, עכשיו אפשר לאכול.
התות הגיע אל רוב העולם המתורבת בזכות מלך צרפתי אחד, אשר לפני כ-250 שנה, בוורסאי, חשקה נפשו להכיר צמחים ופירות חדשים. לישראל הפרי הגיע באיחור אופנתי, בשנות ה-60 מקליפורניה ומאז עבר הרבה השבחות וגלגולים.
הפרחים העדינים ורומנטיים שלו יכולים אולי לרמז על כך שהוא בן למשפחת הוורדיים, ולכן אגס, תפוח, משמש ואפילו חבוש הם בני משפחה שלו (אבל תות העץ ממש לא!). לעומת פירות אחרים שישראל מצטיינת בייצוא שלהם, תותים מגודלים בעיקר בארה"ב (יותר ממיליון טונות בשנה!), רוסיה, ספרד וטורקיה, כאשר מובילת הייצוא היא ספרד.
תות מכיל כמות מרשימה ביותר של נוגדי חימצון – הרבה יותר מאשר לפירות אחרים. פי 10 מהכמות הממוצעת שיש בירק, ופי 40 מזו שנמצאת בדגנים. בזכות תכולת נוגדי החמצון הוא נחשב לפרטנר מוצלח להגנה על הגוף מפני מחלות ממאירות, סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ומרעין בישין אחרים.
התות מכיל גם כמות יפה של ויטמין C המגן על הגוף מפני ההשפעה של רדיקלים חופשיים ותומך במערכת החיסון, וגם ויטמינים מקבוצה B.
חומרים נוספים שאפשר למצוא בתות הם ליגאנים, טנינים וחומצות פנוליות המעניקות גם הן הגנה לגוף מרדיקלים שמסתובבים להם חופשי.
אין טעם תות אחד זהה לשני – לאחד יש ארומות חמצמצות יותר, והשני שופע דווקא בטעמים מתוקים. לי אף פעם לא נמאס לנשנש תותים טריים כמו שהם (עדיף לא לפרוס אותם ולאכול כל עוד הם כמה שיותר טריים, היות וויטמין סי שבו הם התברכו נעלם כשהתותים נחשפים לחמצון, מאבדים מטריותם, עוברים עיבוד בחום וכו').
אם בכל זאת מתחשק לכם לגוון – קייל הוא פרנטר נהדר לסלט עם תותים, היות והתות תורם לו את החמיצות\מתקתקות בתמורה לקראנצ'יות שמביא איתו הקייל.
אפשר לשלב גם פלחי פומלה, להחליף את הקייל בעלי בייבי ולפזר מלמעלה שקדים או פקאנים. אפשר כמובן לשלב תותים בשילוב הקלאסי: עם יוגורט וקצת גרנולה. ואם בכל זאת התעייף לכם התות במקרר והוא כבר לא כיפי לאכילה כפי שהוא – ריבה היא פתרון קלאסי, ואם כבר, אין כמו ריבה תוצרת בית.
שלכם,
צוות הגינה
צפי לסלים השבוע:
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
מלפפונים
עגבניה
חסה
תפוח אדמה
קולורבי
סלרי
כרוב
מנגולד
פטרוזיליה
צנונית
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
חציל
כוסברה
תרד
בסלי הפירות האורגניים המוגדלים (חדש – 70 שח):
פאפיה
פומלית
בננה
תפוז
קלמנטינה
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם (חדש – 100 שח):
תפוח עץ זהוב
אשכולית אדומה
לימון
ארגז ירוקים אורגנים:
קייל
מנגולד
שמיר
סוג של חסה
נבטים
בצל ירוק
תרד
סל לזוגות ומשפחות קטנות מכיל 15 סוגי ירקות, ירוקים ופירות (150 שח) חדש!
מלפפונים
עגבניות
חסה
תפוחי אדמה
חציל
פלפל
בצל
מנגולד
פטרוזיליה
קולורבי
בטטה
שטנר
כוסברה
קישוא
פומלית
אשכולית
לימון