קטגוריזציה של פירות וירקות היא סוג של ג'ונגל סבוך. באיזה נקודה ההבדלים בין הזנים השונים הופכים לכאלה שמכניסים את הפרי והירק לקטגוריית מין חדש ולמה לפעמים פוגשים בפירות וירקות המוגדרים כמינים שונים כאשר, בנקל, ניתן היה לסווג אותם כזנים לאותו מין? לצערי אין לי תשובה טובה, בסוף זה הרבה נסיבות ספציפיות וגם מידה כזו אחרת של שרירותיות.
ההקדמה הזו נועדה לשים את הזרקור על הכוכב השבועי שלנו, המלון הכתום. הפרי הזה אמנם מוגדר כמלון (ולא שיש לי כוונה לערער על ההגדרה הבוטנית הזו שהיא לחלוטין נכונה), אך בעיני מגלם במהותו פרי אחר לגמרי מהמלון הרגיל עליו גדלנו.
אם תשאלו כל ישראלי בן פחות מעשרים איך נראה מלון – הוא יתאר פרי מעוגל או אליפטי, בעל קליפה מחוספסת וליבת פרי ירקקה חיוורת או צהבהבה ובטעם של מתיקות עדינה. כן, ככה גם אני מגדירה מלון ואני מאוד אוהבת את הפרי הזה, אבל אני גם מאוד אוהבת את המלון שמחכה לכם בארג השבוע, ובחיי שזה פרי לגמרי אחר.
הוא מבריק מבחוץ וכשפותחים אותו בשר הפרי בצבע כתום עז כשטועמים אותו, משהו בארומה אכן מזכיר את הניחוח הנעים של המלון, אך המתיקות שלו אינה עדינה אלא עזה ומתפרצת והוא טעים, או כמה שהוא טעים.
אז מאיפה הגיע אלינו המלון הזה? האמת שאין לי תשובה טובה ומוחלטת, אני יכולה רק לנחש.
אז בואו ניזכר מי הוא המלון ומאיפה הוא הגיע אלינו. מדובר בצמח ממשפחת הדלועים, מה שהופך אותו לקרוב של הדלעת, האבטיח והמלפפון. מדובר באחד מצמחי המאכל הבודדים שהגיעו אלינו מאפריקה והוא כנראה תורבת לראשונה על ידי המצרים הקדמונים לפני כ-4,000 שנה.
ממצרים הוא הגיע, באמצעות הרומאים לכל אגן הים התיכון וזה אומר שהוא הגיע גם לארץ ישראל, לכל המאוחר בראשית התקופה הביזנטית (כלומר במאה החמישית לספירה). כיצד נראו המלונים שגודלו בארץ במאה החמישית לספירה או אפילו במאה ה-15 לספירה?
אין לי מושג, אבל אני מנחשת שהם היו יותר קרובים לזני המלון 'הרגיל'. העובדה שהזנים הכתומים, הם בעלי מתיקות כל כך עזה, היא מבחינתי אינדיקציה לכך שמדובר בזן מודרני. אחרי הכול מתיקות זו אובססיה של האדם המודרני, ורוב זני הפירות החדשים מתמקדים בתכונה המבוקשת הזו.
בכל אופן, המלון הכתום הוא פרי נהדר, מלבד העובדה שהוא לרוב מתוק יותר מהמלון הרגיל (ושכל אחד יחליט לעצמו אם זה יתרון או חיסרון), יש לו גם יתרון בריאותי מובהק. הצבע הכתום מקורו בפיגמנט בשם קרוטנואיד, שהוא גם נוגד חמצון חזק וחיוני.
אני לא יודעת איך אצלכם, אבל אצלי במרפסת לילות הקיץ עובדים מצוין עם מלון כתום שצונן כמה שעות במקרר וכוסית אוזו בצד.