"אישה אחת, גרה בתוך אבטיח גדול נורא
היו לה שני שרפרפים וכסא ומנורה
היא חתכה לה חלון וחצבה לה סלון
ותלתה שם תמונה והכניסה ארון
וחתול שיצוד עכברים היא גידלה בפינה
ופתאום הסתיימה העונה…"
(אישה באבטיח, מילים: נורית זרחי, לחן: שלמה גרוניך)
יוסי אבולעפיה
כיאה לדלועים המופלאים: הכירכרה המפורסמת של סינדרלה. הדלוע בו היה עולם מלא ושלם בו חי איש (סיפור אסיאתי עממי) והדלעת המופלאה מסרט שיצא בשנים האחרונות, ששינתה מקצה לקצה את חייו של ילד…. לאבטיח, גם בן למשפחת הדלועים המורחבת, שימושים רבים ועל כל חלקיו.
במהלך ויכוח פוליטי להוט, נזרק חצי אבטיח על המושל הרומי דמוסטנס. דמוסטנס שמר על קור רוח, חבש את האבטיח על ראשו והודה למשליך בכבוד, על כך שסיפק לו קסדה לקראת הקרב הקרב שלו נגד פיליפוס ממקדוניה…
אוכלים אותו על כל חלקיו. הכי קל, טעים, ברור וטבעי לנו להתנפל ישר על ליבו של האבטיח המרווה, אך הגרעינים (אם נמצאים, זה כבר נושא לעוד מייל) ניתנים לקלייה ואת הקליפה ניתן לכבוש. (ראו במתכונים)
קצת היסטוריה:
מוצאו של האבטיח הינו במדבר קלהארי שבדרום אפריקה. הוא אוהב חום רב ואצלנו גדל בקיץ. כדאי לזרוע או לשתול ממש מוקדם בכדי לנסות להקדים את הווירוסים הפוקדים את המשפחה הזו בימות הקיץ.
ישנם עדויות, ציורי קיר, שגדל במצרים כבר לפני כ 4000 שנה. היו משאירים אבטיחים בחדרי הקבורה בכדי שיספקו תזונה וירוו את צמאונם של אלו שבדרכם הארוכה לעולם הבא. גם בתורה נכתב: "זכרנו את הדגה… את הקישואים ואת האבטיחים" שהיו במצרים. משם המשיך את דרכו האבטיח למזרח התיכון, גדל בארץ והוזכר בסוגיות שונות במשנה והמשיך עד סין (שהיא כיום מגדלת האבטיחים הגדולה ביותר בעולם). האבטיח המשיך את דרכו לאירופה עם המורים ולארה"ב עם העבדים האפריקאים ומתיישבים חדשים מאירופה.
סגולותיו:
הנוזל הרב שבתוך האבטיח, מנקה את גופנו ומומלץ לסובלים מבעיות בשלפוחית השתן, בתפקודי כבד וגם לניקוי הכליות. נאמר שעוד סגולה של אבטיח היא ניקוי הגוף מעשן הסיגריות הנכנס אליו, אם בצורה אקטיבית או פאסיבית. האבטיח עשיר באשלגן, בפיגמנט (נוגד חימצון) ליקופן (מחקרים הוכיחו שיעיל במלחמה כנגד סרטן) ובוויטמין A
ברפואת יהודי תימן נוהגים לנקות כתמים בפה ולטפל בריח רע מהפה ע"י השרית זרעי אבטיח כתושים, סינונם ושטיפת הפה.
ברפואת יהודי עיראק, נהגו להשקות חולי צהבת במיץ אבטיח חלב ולימון. כמו כן משתמשים בקליפת האבטיח לטפל בעור הנגוע בפטרת.
ברפואת יהודי לוב, משפשפים קליפת אבטיח על כתמי עור בכדי להעלימם.
הרמב"ם המליץ לשתות מים שבושלו בהם גרעיני אבטיח בכדי למנוע הצטברות אבנים בכליות.
סוד בחירת האבטיח:
שששששש….. כן הקול המסתורי שחוזר אלינו כשאנו טופחים עליו…..
וגם, הקצה של האבטיח שהיה מחובר אל הצמח צריך להיות קצת יבש. תלוי בזן האבטיח, אך בדר"כ על צידו שישב על האדמה יש כתם צהוב. חפשו אותם!
כשהאבטיח יגיע הביתה תוכלו לשמור אותו במקום קריר ויבש בבית עד כשבוע, אחר כך כבר יתחיל לאבד מטעמו וממרקמו. אם כבר חתכתם אותו, עדיף לא להקפיא , אלא לשמור במקרר בקופסה סגורה.
כמה נקודות מעניינות וכייפיות:
1. "הביאו חולצה נקייה" ו"בלעו את הגרעינים בכדי לחסוך זמן" הם 2 טיפים הניתנים למשתתפים בתחרות אכילת אבטיחים ביום העצמאות האמריקאי.
2. האבטיח הגדול ביותר שקל 122 קג וגודל ע"י לויד ברייט בשנת 2005 מהעיירה הופ שבארקנסו, ארה"ב.
3. האבטיח יכול להחליף את הוויאגרה? אוניברסיטה לחקלאות בטקסס פירסמה מחקר שלפיו האבטיח מכיל כמות גדולה ציטרולין, חומצת אמינו שבדומה לוויאגרה, מרחיבה את כלי הדם. בכדי להרגיש את ההשפעה עליכם לאכול 6 כוסות של אבטיח ביום (ושימו לב גם כמות השתן תעלה.
4. צ'ינצ'ילה, אוסטרליה נערכת פסטיבל האבטיחים פעם בשבועיים, בה המשתתפים משתתפים בהדיפת אבטיחים, יריקת זרעים והחלקה על משטח כשעל רגליהם קליפות אבטיח….
5. גרעיני אבטיח קלויים באסיה מתחרים על "החטיף הלאומי", גרעיני החמנייה, בארץ.
6. בדרום רוסיה נהוג להוסיף אבטיחים לבירה…
שבוע עסיסי, מבריא ומרענן
מגי והצוות שלכם
צפויים לנו בסלים העסיסיים: (טיוטה בלבד)
נענע
מנגולד
קישוא כהה
חסה
מלפפונים
עגבניות
סלרי
עגבניות צ'רי
בצל
ותפוא
בגדולים גם:
תירס- בים, בם, בם…
בזיל
וסלק
בסלי פירות:
מלון
ומשמשים
בגדולים גם:
אבטיח אישי, כמובן
ודובדבנים