HE

EN

תרד אורגני 17.1.10

הי
סלינו בשבועות האחרונים מלאים בעלים וירוקים מכל מיני גוונים. חלקכם משתתפים איתי בהתלהבות ומבקשים תוספת, וחלקכם מבקשים "קצת להמעיט בו אם אפשר". כמו כן בחורף כמובן שהינכם גם מקבלים יותר בוץ וההתעסקות בעליים גדולה יותר. אני מבינה את כל הצדדים ושמחה שאתם משתפים אותי. ברצוני לשתף גם אותכם במשהו חדש שמתחיל "לנבוט": התחלתי לחפש עוד אדמה. (זהו אמרתי את זה בקול רם) יש עדיין כל מיני שאלות, חששות, אי וודאות ודאגות בנושא…אך כבר ביקרתי בכמה חלקות ואני מנסה להבין מה מרגיש הכי נכון…איפה, באיזה גובה, שטוח, טרסות, באיזור חקלאי, כפרי….??? הצעות ובכלל תגובות כמובן שאשמח לשמוע.

כמו כן לקראת זאת כמובן שאנחנו צריכים עוד כמה משפחות שיצטרפו אל משפחת הגינה שלנו בכדי לאכול את התוצרת, אז אנא ספרו למי שנראה לכם שיתעניין. כמו כן יש לנו כבר חודשים רבים, קו למודיעין ואז לתל אביב, עם עצירות בדרך, אז אם אתם מכירים מעוניינים משם בבקשה הפנו אלי. עוד יש יותר מידי מקום פנוי באוטו, שחייב להתמלא .

אתמול היה א' בשבט, שלפי בית שמאי הינו ראש השנה לאילנות. רש"י מנמק את בחירת מועד ראש השנה לאילנות: " שכבר עבר רוב ימות הגשמים, שהוא זמן רביעה, ועלה השרף באילנות ונמצאו הפירות חונטים מעתה". כמו שאפשר להבין מהסברו של רש"י, האדמה אמורה להיות רוויה כרגע מפני שרוב הגשמים היו אמורים לרדת עד כה. חניטת הפירות בעצים מבשרת על אוטוטו פריחה ואביב. בקיצור חודש שבט בדר"כ מודיע שתיכף אביב. באיזורנו ירדו רק127 מ"מ מים מבורכים מן השמים, כ 52% מהגשמים הממוצעים לתקופה זו ו 23% מהגשמים הממוצעים לעונה!!!! השקדיות באיזורינו החלו בפריחתם השנתית כבר לפני מספר שבועות והדלי, שהוא המזל כרגע, כמו "בורות המים" והכנרת, עדיין ממש ריקים לצערנו.

עוד בני מזל דלי חשובים, שנולדו בתאריך ה 17/1 הם…
הבן שלי ארי! וגם פופאי המלח – שלכבודו נקדיש את המייל השבועי השבוע:

Spinacia oleracea , תרד- מוצאו הוא מרכז אסיה . הפרסים הינם כנראה הראשונים שהתלהבו ותרבתו את התרד, לפני כ 3000 שנה. התרד מוזכר בכתבים ערביים מן המאה התשיעית לספירה ודרכם התרד הגיע לאירופה. בכמעט כל המטבחים בעולם התרד נמצא מכיוון שקל לבשלו והוא טעים!! במטבח האיטלקי יש אפילו אמירה מיוחדת בה נהוג לציין אם יש תרד במנה- a la Florentine
לתרד ערך תזונתי גבוה. הוא מכיל כמות גבוהה של ויטמינים K, B,C, A , סידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן וברזל. חומצה פולית,, סיבים תזונתיים, ונוגדי חמצון.
למרות שהתרד מאוד מאוד בריא, בואו נפוצץ כמה מיתוסים מוטעים לגביו
אכילת תרד אינה מקנה כוחות על!
אך מאז ה 17/1/1929 (הולדת פופאי בקומיקס) עלו ב 50% מכירות התרד.

250px-Popeye-littlesweatpea1936.jpgpopeye.jpg

בתרד אין המון ברזל!
בשנת 1870 ד"ר פון וולף פירסם את תוצאות מחקריו לגבי ערכם התזונתיים של ירקות שונים. כשכתב את כמות הברזל בתרד טעה במיקום הנקודה העשרונית ובכך הוא הודיע לעולם שבתרד יש כמות ענקית, פי עשר בדיוק ממה שיש, של ברזל. רק כ 80 שנה לאחר מכן האמת התבררה שבתרד יש ברזל בערך בכמות של כל שאר העליים הירוקים….. (לקוח מתוך ויקיפדיה בין היתר)

 

כדאי לדעת:
עדיף לאדות את התרד ובכך לא לאבד מינרלים במי הבישול. לחילופין אפשר להשתמש במי הבישול למרקים, לחם או פשוט לשתות אותם. . גם פה המשפט "חבל על כל טיפה" רלוונטי.
אידוי ישמור על כמות כפולה של חומצה פולית לעומת בישול התרד.
כמו כל העליים הקטופים, תרד מאבד ערכים תזונתיים מרגע הקטיף. אתם מקבלים תרד אורגני שנקטף באותו היום (או לכל המרבה ביום קודם). לכן אם תקפידו לא לשמור אותו יותר משבועיים, התרד שלכם נהדר.
אחרי בישול נפח התרד יורד לכשליש, לכן אנו מנסים לתת מנות גדולות.

רפואה עממית:
הרמב"ם המליץ על אכילת תרד לריכוך הקיבה ומניעת עצירות.
בתלמוד הירושלמי הוזכרו "מי תרדין". אפילו ניסים קריספיל ממליץ על שתיית מים שבושלו בהם תרד לטיפול באנמיה, מחלות כבד, דלקות במעי הגס, סוכרת, אולקוס והפרעות בפעילות בלוטת התריס.

אפרד מכם לפני המתכונים ורשימת הצפי.
אז ערב טוב, שבוע טוב וחודש מעולה
שלכם
מגי

רשימת הצפי שלנו להשבוע:
פלפלים
כרוב סיני- אולי יושלם ברגיל
כרובית
עגבניות
חסה
מלפפונים
צנוניות
מנגולד
סלק
ותפוחי אדמה

בגדולים גם:
חסה אדומה
ברוקולי
בצל ירוק
בטטות

בסלי הפירות
תפוחים אולי, אם כן יחליפו משהו
בננות, אבוקדו
ופרי הדר

מתכונים:
התרד מתאים כמו שאר הירוקים להכל- טרי, מבושל (כבר נאכל פה כך בימי תקופת בית שני), מוקפץ, במרק, פשטידה, חביתה…….
מתכונים:
המתכון של שרה – אוכלת מהגינה ואמא של נעמה, המתנדבת לשעבר (לצערי) שלנו
מוקפץ, אורגני:
צרור של עלי סלק (מה 4 סלקים מהפעם הקודמת – החזיקו מאד יפה במקרר) חתוכים לרצועות עבות
צרור של עלי תרד (גם מהפעם הקודמת וכנ"ל)
רצועות דקות מבטטה בינונית (בעזרת קולפן טוב)
בצל בינוני חתוך לרצועות
כמה פטריות שכבר התיבשו קצת
כף שמן זית
בערך 2-3 כפות רוטב סויה תמרי
קצת מיץ לימון (הלימונים מחזיקים מעמד בחוץ אפילו)
קצת אבקת שום
קצת ג'ינג'ר

בווק מטגנים קצת את הבצל ומוסיפים את רצועות הבטטה. אחרי שהבצל קצת משחים והבטטה קצת מתרככת מוסיפים את כל השאר. מקפיצים כמה דקות וזהו.

אני אוסיף כאן שבסוף כל שבוע אני מקפיצה את כל הירוקים שיש לי במין "מכירת חיסול"
חותכת הכל לרצועות זורקת בווק או במחבת עם שמן זית חם ושום. בדר"כ כלל גם חיסול הנבטים קורה באותה ההזדמנות. בסוף מוסיפה מיץ לימון ושום כתוש או רוטב סויה וג'ינג'ר. תמיד עובד!!!

קיש תרד
ציפי פרידמן
מרכיבים:

250 גרם קמח – לבצק

100 גרם חמאה – לבצק

1 כף/ות מים – לבצק, קרים

1 כפית/ות מלח – לבצק

0.5 קילו תרד – למילוי, עלים שטופים וקצוצים גס

150 סמ"ק חלב – למילוי

2 ביצים – למילוי

50 גרם פרמזן – למילוי, מגוררת

50 גרם חמאה – למילוי

מלח

פלפל

אופן ההכנה:
בצק: מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון או מערבל. מעבדים דקה או שתיים. מוציאים, לשים שתי דקות עד לקבלת בצק אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה.
מילוי: במחבת בינונית נותנים את התרד, החמאה, מעט מלח ופלפל. מקפיצים על אש בינונית עד שהתרד מתרכך. מסננים ומניחים בצד.
טורפים היטב בקערה את הביצים, החלב, הפרמז'ן. מתבלים במעט מלח ופלפל.
הכנה: נוטלים תבנית פאי בקוטר 26 ס"מ. מניחים דף נייר אפייה גדול על השולחן. מרדדים עליו את הבצק לעיגול שטוח בעובי 3-5 מ"מ ובקוטר של כשלושים ס"מ. מרימים את הנייר עם עגול הבצק ומניחים בתבנית. מהדקים לשוליים באופן שיווצרו דפנות דבוהות מעט מדפנות התבנית.
מעבירים את התרד לבצק ומשטחים. יוצקים על התרד האופן אחיד את תערובת הביצים והחלב. מקפלים את שולי הבצק סביב באופן שיהוו מעין כתר.
אופים חצי שעה בתנור בחום של 180 מעלות.
מצננים ומגישים.

מרק עלים ירוקים ואורז אורגני
חיים כהן

מרכיבים:

שמן זית

1 כרישה – (שלמה על עליה הירוקים) קצוצה דק

 

1 צרור / חבילה פטרוזיליה – (תריסר ענפים לערך) קצוצה

3 סלרי עלים – שלושה ענפים קצוצים

1

1 פלפלון חריף

1 צרור / חבילה מנגולד – עלים קצוצים גס

1 חסה – ראש חסה קטן קצוץ גס

2 תפוח אדמה – בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות

1 צרור / חבילה תרד – עלים שטופים

מלח

פלפל

2 ליטר מים

250 גרם אורז – (בסמטי או תאילנדי או פרסי)

פרמזן – מגוררת

אופן ההכנה:
בסיר גדול נותנים חצי כוס שמן זית. מחממים ומטגנים תוך אידוי את הכרישה, פטרוזיליה, סלרי, גזר ופלפלון חריף עד שהירקות מתרככים. מוסיפים מנגולד, חסה, תפוחי אדמה, ותרד וממשיכים בטיגון תוך ערבוב עד שהעלים הירוקים מתרככים. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים שני ליטר מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עשרים דקות בסיר מכוסה. בעזרת בלנדר יד מרסקים מעט את תוכן הסיר (לא חובה. אפשר להשאיר את העלים שלמים). מוסיפים את האורז, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים כרבע שעה (עד שהאורז מוכן).
יוצקים לצלחות, מזלפים מעט שמן זית, בוזקים פרמזן ופלפל שחור ומגישים.

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂