כוננות קיץ- בגינה וגם בבית
חם, חם, חם לנו ולירקות 🙂
פירות הקיץ העסיסיים מחזירים לנו קצת אנרגיה וכוח. כשאני אומרת פירות אני מתכוונת לפירות מבחינה בוטנית, במובן הרחב שלה: פרי הוא איבר מהצמח, הנוצר מהפרח ומכיל בתוכו זרעים. כתבתי על פרי וירק פה.
חלק מפירות הקיץ שבשיאם עכשיו: שזיף, ענבים, אגס, פפאיה, מלון, אבטיח וכל שאר הדלועים- מלפפון, קישוא, וכל סוגי הדלעות- ערמונים, דלורית, קבוצ'ה… כן, כן הם פירות, בדיוק כמו עגבניה, חציל ופלפל…. הרשימה רחבה ביותר, הם כולם מכילים בתוכם זרעים ולכן הם פירות. תחשבו על זה בפעם הבאה שאתם מכינים סלט ירקות ישראלי- עגבניה ומלפפון הם בעצם פירות 🙂
תקראו להם איך שתקראו, העונה כרגע שופעת בתוצרת עסיסית המכילה בתוכה זרעים.
הפירות ברשימה שגדלים על שיחים גדלים בגינות ובשדות. הצמח נשאר בגינה זמן מסוים (עונתי) וממשיך להפיק עוד ועוד פרחים שהופכים לפירות עד שסיים לתת את פירותיו או שהעונה כבר אינה מתאימה לו והגידול אינו יכול להמשיך.
הפירות ברשימה שגדלים על עצים באים בגל גדול ואז נגמרים. עם זאת בשווקים הקונבנציונאליים ניתן למצוא אותם למשך עונה ארוכה יותר מאשר זו שבשוק האורגני. זוכרים שאני כותבת לכם כבר מספר שבועות שצריך מהר, מהר לתפוס אותם?
בחקלאות אורגנית איננו מאריכים את חיי המדף של הפירות על ידי תנאים מלאכותיים. בחקלאות הקונבנציונאלית פיתחו כל מיני שיטות המאריכות את חיי המדף של הפרי. כמו למשל שליטה על רמות הגזים בתאי האחסנה של הפירות, ובכך פגיעה בתהליך הטבעי שהפרי אמור לעבור. עוד דוגמה היא כיסוי הפרי בדונג כדי למנוע איבוד נוזלים, מחלות והבשלה. תהליך זה גם משפר את מראה הפרי. בנוסף, פותחו מגוון תכשירים כימיים, המרוססים על הפרי, או שנטבלים בתוכו, לאחר הקטיף, המצליחים להאריך חיי מדף, כמו קוטלי פטריות ותכשירים הורמונאליים. חלקם חודרים לתוך רקמת הפרי ופועלים בתוכו ולא על פני השטח (ולכן גם שטיפה במים ובסבון לא תנקה חומרים אלו, הם נשארים בתוך הפרי!!).
כל זה כמובן נוגד את הגישה האורגנית ושימוש בחומרים אלו זה לגמרי אסור. פרי וירק אורגני נקטפים בעונתם וכל הרעיון הוא שיגיעו לצרכנים נקיים ובריאים.
אז מה עושים בבית?
1.עקרון מנחה באורגני זה הרעיון של לאכול את התוצרת בעונתה כאשר היא טריה ובריאה.
2. כל תוצרת בשלה נכנסת במהירות למקרר, בכדי להאט את התהליך הטבעי של ההבשלה.
אני משאירה מחוץ למקרר, שהילדים יראו ויאכלו, רק חלק קטן מהפרות. אני אוהבת שיש בחוץ סלסלת פרות גדולה, צבעונית ומזמינה, אך בקיץ למרות השפע הסלסלה שבחוץ מוחלפת בסלסלה קטנה יותר ורוב הפירות מחכים במקרר. אני דואגת למלא אותה שתמיד יהיה משהו מזמין לדיירי הבית, אך רוב התוצרת תחכה במקרר.
3. מכיוון שעונת הפירות קצרה, תפסו אותם מהר ואחסנו בקפידה אצלכם בבית בצורה הגיונית ולא רעילה. עוד על אחסון ירקות ופירות (כולל ירוקים שמאוד קשה להם עכשיו) ואפילו עוד.
ולגינה:
השקיה מרובה יותר. כקמצנית ידועה במים אני כל הזמן עוקבת אחר זמני ההשקיה בחלקות ובערוגות. בשבועות האחרונים כמעט ואין יום שעובר מבלי שניתן תוספות.
רשתות צל נפרשו מעל חלקים מרובים בגינה.
שתלנו וזרענו מחזורים אחרונים לקיץ. למה?
ניקח לדוגמה את החסות. בטח שמתם לב שהחסות האחרונות היו קטנות יותר.
חסה שגדלה עכשיו בצורה אורגנית, בשטח פתוח מיד "מודעת" לתנאים הקשים שבפניה ותנסה מהר ככל שתוכל להגיע לבגרות. בגרות של צמח זה דאגה לדור הבא, כלומר הפקת זרעים. החסה של הקיץ תשקיע פחות בגידול עלים רבים. הוא תגדל רק את כמות העלים הנדרשת לה בכדי להגיע למצב של העמדת הדור הבא. עליה יהיו צרים וקטנים מחסת החורף כי היא מקטינה שטח פנים מרוב שמש… בקיצור היא לא החסה המפוארת של החורף וזה עוד למרות שיש זני חסה שפותחו לקיץ (היא במקורה אוהבת קור)
מעטים הם הירוקים ששורדים את הקיץ שלנו. מגוון העליים יורד וגם גודלם ואיכותם. הם עומדים בתנאי מזג אויר קיצוניים עבורם (רובם חובבי קור ולחות) ובכך גם חשופים יותר למזיקים. החום גורם למחזורי חיים מהירים יותר של הירקות ושל החרקים ובכך הגידולים חשופים יותר למזיקים. זכרו: החורים שיש בעלים הם החותמת של הטבע. הם אומרים לנו שהיצורים הכי חכמים בעולם, אלו שיודעים למדוד יותר פרמטרים של רעילות בקלות ומהירות (בטבעיות) מאתנו, כבר דגמו את התוצרת עבורנו ונתנו אישור שזה נקי ובריא למאכל 🙂
שבוע טוב!
מאחלת לכולם (כולל גידולים בגינה) זמן משפחה, חופש כיף וצליחת הקיץ הישראלי שלנו בבריאות וחוזק.
שלכם,
צוות הגינה ומגי
וצפוי לנו בסלי הירקות (או הפירות..) הקיציים:
פלפלים
קצת חריפים 🙂
נענע
קישואים
דלורית
דלעות ערמונים
מלפפונים
עגבניות
חסה קטנה
תפוחי אדמה
בגדולים גם:
בצל ירוק
חצילים ושעועית ירוקה
בסלי פירות:
בגדולים גם: