HE

EN

הירוקים באים – חלק ב'

אז בהמשך לשבוע הקודם, שבו פנטזנו על גשם והתחלנו עם סקירה קצרה על כל העלים הירוקים שמביא אלינו החורף – עוד כמה מילים על הירוקים (ועל הגשם).   

). אמנם נחתו עלינו כמה טיפות, אבל אנחנו (וגם הצמחים) מייחלים לעוד. התפללו וקוו איתנו – שיבואו גשמי ברכה להרוות את השדות ואת השוחות, שנצא לקטיף במגפי גומי ונחזור עם מלא בוץ על הסוליות, שיתמלאו הארגזים בקצת בוץ אורגני (שכידוע, הוא לא לכלוך). שיזקפו כל העלים הירוקים את קומתם ויפנו פנים רטובות ושמחות כלפי השמים, ויגיעו אלינו לחנות (ולסלט) מלאים עסיס ירוק…

אמנם בשדה ובגינה העלים הירוקים אוהבים מים, אבל מרגע שנקטפו, או הופרדו מהירק אליו היו מחוברים – המים מזיקים להם. לכן, כשאתם מביאים הביתה תוצרת עלים ירוקה, הקפידו שלא לשטוף אותה, ולאחסן אותה במקרר בתנאים שיאריכו את הפריכות, החיוניות והטעם של העלים: עטופים במגבת נייר, ושכובים בתוך שקית (שמכסה את הגבעולים עד הקצה, כולל כל העלים), או קופסת פלסטיק סגורה. הנייר יספוג את הלחות העודפת מסביבת העלים, ובכך יעכב תהליכי ריקבון שעלולים להופיע. 

אחד מסוגי הירוקים היותר מוכרים הוא המנגולד – או סלק העלים. לעומת הסלק המוכר לנו בתור שורש אכיל (וטעים), שהושבח עם השנים ודורות איסוף סבלני של זרעים כדי לקבל את הפקעת הטעימה והשמנה ביותר שגדלה מתחת לפני האדמה, במקרה של המנגולד הדגש ותשומת הלב ניתנו לחלק שמבצבץ מלמעלה – העלים. הסאגה המשפחתית החלה כנראה עם אב קדמון שצמח לו בר – סלק שנלכד את עינם של המלקטים שגרו כאן בסביבה, בימים הקדומים שבהם האנשים התהלכו עם טוגות וסנדלים בסיסיים ביותר. כמו עם צמחים אחרים, בהתחלה אספו את מה שיש, נהנו מאכילת הגבעולים והעלים, ואחר כך התחילו להשקיע מאמצים כדי לקבל גבעולים ארוכים יותר, ועלים רחבים יותר.

מנגולד אורגני מיטיב עם הגוף (בדומה לירוקים אורגניים אחרים). גם אם ניקח כמובן מאליו את כמויות הסיבים התזונתיים והמינרלים שהוא מכיל – עדיין נזקוף לזכותו את כמויות ויטמין ה –C, A וגם K (ויטמין הרבה פחות נפוץ) שהוא מכיל, שחשוב לשמירה על רמה תקינה של קרישיות הדם, כמו גם לתפקוד הקוגנטיבי. לא קל לראות את זה עליו (כי בדרך כלל אנחנו מחפשים את המינרל הזה במקומות אחרים, כמו טחינה, או תמרים) אבל המנגולד גם עשיר בסידן, שכידוע חשוב מאוד לשמירה על בריאות העצמות.

לצד המנגולד שוכב על המדף גם הקייל. קשה להפריז בכמות השבחים וההמלצות שקיבלו העלים הירוקים והכהים האלו, שהפכו להיות כוכב עולה בשמי התזונה הבריאה והשייקים הירוקים בשנים האחרונות. אפשר לסכם את זה בצמד המילים "סופר פוד". הקייל אכן קיבל את זכות הקבלה למועדון מאכלי הסופר-פוד: קרוב משפחה של הכרובית והברוקולי (הוא חלק ממשפחת המצליבים), הוא נקרא גם "כרוב העל" (רק להוסיף לו גלימה, קצת מלח ופלפל וקיבלתם "סופר כרוב"). הוא מכיל כמויות מפתיעות של ויטמין K, ויטמין A וגם ויטמין C, ונוסף עליהם – גם חומצה פולית, אבץ וברזל. הוא מכיל חומרים שנלחמים בתאים ממאירים ומפחיתים את הסיכון לתחלואה בסרטן, נוגדי חמצון ששומרים עם בריאות העיניים ובאופן מאוד מפתיע – הוא ממכר בסלט (רק צריך להקפיד לחתוך אותו דק, כי העלים שלו גסים יותר מאלו של החסה, למשל).

מקווה שכבר בחרתם לכם צרור יפה של ירוקים להתחיל איתם את החורף, ושיבוא עוד גשם טוב.

שלכם,

צוות הגינה של מגי

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

קולרבי

חציל

פטרוזיליה

דלעת

מנגולד

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

רוקט

כוסברה

פלפל

 

בסלי הפירות האורגניים:

פומלית

בננה

תפוז

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

פומלה

קלמנטינה

 

חדש! חדש! ארגז ירוקים אורגניים:

מנגולד

סלרי

תרד

רוקט

שמיר

סוג של חסה

נענע

נבטים

בצל ירוק

 

 

 

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂