HE

EN

ארטישוק אורגני בעונה

שלום יקרים,

איזה גשם לא יאמן. ממש מתנה.

כל פעם אני חושבת שזהו המלקוש, הגשם האחרון, ואז מקבלים עוד אחרון חביב.  איזה כיף.

השבוע נקבל קוקוסים ירוקים! תותי עץ מכל מיני סוגים, דובדבנים, פטל, פיטנגו, עלי גפן.  הקיץ כבר פה ומחירי הקייציים בהתאם- דלורית, אבטיח, פלפלוני ביס…

מקבלי סלים יקרים, כדאי לכם להיכנס להעיף מבט.  הינה הסבר איך עושים זאת, אם זו פעם ראשונה שלכם.  אתם כמובן גם מוזמנים ליצור קשר ואני או דניאלה שעוזרת לי במשרד (איזה כיף), נשמח לסייע.

 

ארטישוק אורגני באישור!
כמה זה נעים ונותן הרגשת ביטחון לקבל ירק בעונתו, שנה אחרי שנה!
חלקית ולזכותנו, אפשר לומר שאנו חיים במדינה שמתגאה בטכנולוגיות חקלאיות מתקדמות. למרות זאת, לעיתים יש מפגש שנתי עם ירקות ופירות שלא "הצלחנו" לתרבת, שאינם גדלים מחוץ לעונתם ושאי אפשר לשמר בצורה טובה עבור כל השנה. ודווקא בגלל שאנו מתקדמים בטכנולוגיה זה נותן לי הרגשת בטחון שהחשוב ביותר, הטבע (או שאולי תקראו לזה העולם…), עדיין עושה את עבודתו, נמצא איתנו, יש לו כוח…יודע הכי טוב… שרק לא נפריע לו מידי…
עונת הארטישוק, קנרס בשמו העברי Cynara בשמו הלטיני, נמשכת מנובמבר עד מאי, כשחודשי מרץ ואפריל הם השיא.
מזג האויר המשונה בשבועות האחרונים, קצת שיגע את הארטישוק. חלקו פרח בגלל החום, חלקו לא הגיע לגודל הרצוי…
ארטישוק הוא שיח קוצני רב שנתי (צמח יחיד הגדל כל השנה באדמה), בגובה של 1.5-2 מטר, השייך למשפחת המורכבים. מרבים אותו בעיקר מנצרים (צמחים קטנים הגדלים בצמידות לצמח האם ומופרדים ונשתלים בנפרד בכדי ליצור צמח נוסף)
החלק האכיל שלו הוא ניצן הפרח שטרם הבשיל.

 

צמח ארטישוק אורגני , הגינה של מגי

 

 

 

 

 

 

אם ימשיך לפרוח יראה כך

 

 

 

 

 

ארטישוק אורגני פורח, הגינה של מגי

 

 

 

 

 

 

 

 

אל תתנו למראהו לבלבל אתכם. לטעמי הארטישוק היה יכול להיות בחירה נוספת למילה "צבר" המתארת ישראלים מלידה. הגודל המאסיבי והמבנה הקוצני מחביאים תוכן רך, טעים ועשיר מאוד מבחינה בריאותית.
הארטישוק הוא יליד אתיופיה, משם המשיך למצרים ולכל ארצות הים התיכון.
אצלנו נזכר במקורות: בראשית רבה, פ"כ, כ"ג: "וקוץ ודרדר תצמיח לך ואכלת את עשב השדה, קוץ זה קינרס…"
במיתולוגיה היוונית מסופר על זאוס, מלך האלים וחובב נשים שיצא לחוף הים של האי זינרי, בכדי לפגוש את אחיו פוסידון, אל הים. בחוף הים זאוס ראה את צי'נרה, נערה מקומית יפה שאספה צדפים על החוף. זאוס פתח בחיזורים, זכה בליבה והביאה להר אולימפוס שם זכתה לאהבה, תהילה ומעמד של אלה! אבל לא עבר זמן רב והיא התגעגעה אל הכפר הקטן שלה, אל משפחתה, אל האי שלה והים…. היא ברחה לביקור קצר בכדי לחבק את הוריה, למרות התנגדותו של זאוס וכשחזרה זאוס כעס כ"כ שהחזיר אותה אל הכפר שלה, אבל בצורת שיח קוצני, מר ומכוער. הוא הפך אותה לשיח ארטישוק או בשמו הלטני – שיח צ'ינר Cynara
המתיישבים הספרדים הביאו את הארטישוק לאמריקה והוא תפס מקום של כבוד בעיר קסטרוויל שבקליפורניה, בחוף המערבי. שם מגדלים כ 80 אחוז מאספקת הארטישוק של כל ארצות הברית. זה הרבה!

בריאות
בעלים חומרים פעילים רבים.
במצרים, רומי ויוון העתיקות השתמשו בעלי ארטישוק לטיפול בבעיות עיכול, בצהבת, במחלות פרקים, באבנים בדרכי השתן ועוד.
בימינו עלי הארטישוק ידועים להגברה של תהליכי עיכול וספיגה, בסיוע לכבד בניטרול רעלים, בטיפול במחלות כבד שונות, במניעת חסימות בדרכי המרה וכן להורדה של רמת כולסטרול ורמות סוכר ושומנים בדם ועוד….
תכלס! מה עושים איתו?
בכדי לשמור ארטישוק, התיזו עליו קצת מים ושימו אותו בשקית במקרר.
כשיגיע הזמן שאתם מוכנים לאכול אותו, אז איך עושים את זה?
אל תשחקו לי בלב:
אנחנו בדר"כ נהנים מארטישוק גם מהטעם שלו והבריאות שבו וגם מהמפגש המתארך בארוחה. מעין "ריפוי בעיסוק" משפחתי שמופק מהתלישה וכרסום, תלישה וכרסום…
זה אומר שאני מבשלת אותו במים עם עליו. יודעים כשמוכן כאשר תולשים עלה (לא חיצוני ביותר), טועמים והוא מוכן לאכילה. רוטב אהוב אצלנו מאוד הוא שמן זית, שום, לימון ודבש. הכל לפי הטעם. מחממים מחבת על אש קטנה קטנה קטנה ומוסיפים את המצרכים לפי הסדר הנ"ל ולפי הטעם.
אבא שלי תמיד מזכיר שהארטישוק זה הירק היחיד שלוקח יותר מקום אחרי שאוכלים אותו- בגלל הקליפות המפורקות המרובות שנשארות לקומפוסט.
רוצים להגיע ללב הדברים? כך תחשפו לב של ארטישוק שלא בושל:
"איך מנקים \ השף רפי כהן, מסעדת רפאל
לפני שמקלפים ארטישוקים, יש להכין סכין מסור קטנה, סכין קטנה וחדה (אפשר טורנה ואפשר סכין משוננת), כף מרק, כמה לימונים חצויים וקערה עם מים קרים ומעט מיץ לימון.
הפעולה פשוטה: מניחים את הארטישוק על גבי קרש חיתוך יציב. בעזרת סכין המסור מתחילים לחתוך שכבה דקה מסביב להיקף ומסירים בעזרת הידיים את העלים. חוזרים על הפעולה עד שמסירים את רוב העלים ומגיעים עד הלב. לאחר שהלב התגלה, מפרידים בעזרת סכין בין שאריות העלים ללב (כלומר, מסירים את הקונוס שנוצר מהעלים). מקצרים מעט את הגבעול וקולפים אותו בזהירות. מקרצפים היטב את הלב בחצי לימון ומניחים בקערת מים. (הארטישוק משחיר כאשר בא במגע עם חמצן באויר)
בעזרת כף מרק, מסירים את הקוצים שממלאים את הלב. מקרצפים שוב בחצי לימון ומחזרים לקערה בכדי שישמרו עד השימוש."

קרפצ'יו מארטישוקים חיים- מיכל וקסמן ynet

ארטישוקים חיים כבושים בלימון

 

שנדע להגיע ללב העניין!

 

 

ארטישוק אורגני , הגינה של מגי

 

 

 

 

שבוע טוב
שלכם, מגי

 

כרגע נראה שצפוי לנו בסלים האורגני ים
ארטישוקים
מלפפונים
עגבניות
חסה
פטרוזיליה
פלפלי רמירו
כרוב פתוח
תפוחוני אדמה

מנגולד

צרור לפת-כדאי להשתמש גם בעלים

גזר

בגדולים גם
סלרי קטן
סלק
כוסברה
ודלורית

בסלי פירות
בננות
תפוזים
ומלון או אבטיח מיני

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂