שבוע טוב,
לאחר מספר שבועות של מזג אויר נעים יחסית לעונה, מרגיש שהשבוע מתחיל בחום…
כל צמח שנקטף בחלקו או במלאו ובעצם מנותק ממקור ההזנה שלו, האדמה, מיד סובל… את זה אנו רואים ב"נבילה" של עלים ובהתרככות של הפרי, כמו בפלפלים ומלפפונים…
זכרו שאנחנו לא בית אריזה רגיל. אנחנו עובדים בגינה בחוץ בחום והגידולים אינם עוברים "טיפולים" על מנת להאריך את חיי המדף שלהם. אנו קוטפים, אורזים ושולחים אליכם, כדי שתקבלו הכי טרי שאפשר. הגיוני שבעונה כזו, תצטרכו לרענן חלק ממה שקיבלתם ומיד מיד להכניס חלק בשקיות למקרר. הינה מייל על אחסון ירקות אורגניים טריים שכתבתי בעבר.
ולגינה 🙂
מה ד(ל)עתך האורגנית? הכל נשאר במשפחה…
כבר מזמן באגדות וסיפורי עם תיארו והיללו את העולם המלא החבוי בתוך הדלועים האורגניים האלו: הדלעת הקסומה, המרכבה של סינדרלה, שיקוי הקסם של הארי פוטר והאישה שחיה בתוך אבטיח… הם דוגמאות מעטות לניצול מגוון האיכויות של המשפחה הזו :). פרט לקסם, הצלחה, הגנה, קערת מרק, מימייה, בית לאבק שריפה ופנס… הדלועיים מכילים ערך תזונתי רב והשימוש בהם כ"כ קל.
הדלעות הגדולות האורגניות, שאותן אנחנו חותכים עבורכם, הדלעות הקטנות האורגניות (winter Squash) שמהן אתם מקבלים מספר יחידות וגם הקישואים האורגניים, כולם שייכים לאותם הסוגים ואפילו אותם הזנים מבחינה בוטנית. החלוקה בניהם קשורה לזמן בו אנו מחליטים לקטוף אותם. כולם נזרעים או נשתלים בשטח פתוח בגינה בקיץ, כמובן שבימינו גם בחורף בחממות ולכן עונתם קצת טושטשה מבחינה בוטנית.
את הקישואים האורגניים, בדומה למלפפונים, אנו קוטפים במצב בוסר. הקטיף מתחיל לפעמים מוקדם, עד כ 40 יום מזריעה, במצב בוטני לא בשל, כלומר הזרעים שבתוך הפרי רכים וטרם פוריים ומוכנים להעמיד את הדור הבא. לכן צמח כזה, אם שורד את הקיץ ישאר בגינה עונה ארוכה עוד יותר בניסיון להעמיד את הדור הבא. זו הרי מטרת כל ממלכת החי והצומח. הצמח ימשיך לגדל פירות עם זרעים, בעוד אנחנו ממשיכים לקטוף את פירותיו לפני שהזרעים הבשילו….
הדלעות האורגניות הקטנות והגדולות שנקטפים ומגיעים אליכם עם קליפה קשה, שמשמרת את הבפנים המתוק לאורך זמן, (מכאן השם "קישואי חורף") ובעלות זרעים קשים ופוריים אותם ניתן לזרוע מחדש, נקטפות חודשים לאחר שנזרעו. פה הצמח ייתן לנו להמתין בסבלנות גם חודשים רבים עד שכל הגודל הזה יתפתח וימתיק. צמח כזה, יתן את פירותיו הפוריים ויסיים את מעגל חייו אחרי קטיף אחד.
צבען הכתום של הדלעות הינו מהרכב של הפיגמנט לוטאין, אלפא וביתא קרוטן. אלו הופכים בגופנו לוויטמין A והם נוגדי חמצון. לקרוטנואידים גם השפעה אנטי דלקתית. הדלעות גם מכילות וויטמין C, וויטמינים מקבוצת B, ביניהם מורידים כולסטרול וחומצה פולית, שיחד פועלים לשיפור החיוניות, לשיפור תפקוד מערכת העיכול והעצבים. וגם כמובן סיבים תזונתיים ומינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וסידן.
מקור הדלעות הוא צפון אמריקה והשם שקיבלה ע"י התושבים המקוריים היה שם הדומה ל "סקווש" (שמם באנגלית עד היום) שפירוש המילה הוא משהו כמו:"אוכלים אותו טרי".
כשהגיעה עם קולומבוס לאירופה היא ישר התקבלה באהדה כאוכל מהיר בצידי הדרכים. בשרה המתוק וזרעיה האגוזיים התקבלו בברכה.
השבוע הצטרפה אלינו דלעת הקבוצ'ה (או בעוד שם דליקה) שמאוד מאוד מוכרת ואהובה במזרח.
שרי אנסקי כתבה עליהן כ"כ יפה: "דלעות קטנות ופחוסות בצורה של כרכרת הפלאים של סינדרלה מהציורים. כשחוצים דלעת כזו היא מיד מזיעה וזולגות לה דמעות. צבע בשרה לא אחיד, לפעמים כתום, אך בדרך כלל צהבהב-ירקרק ואפילו טיפטיפה אפרפר. תעטפו נתח של דלעת כזו בנייר כסף ותכניסו לתנור חם. אחרי 40-30 דקות הדלעת תתרכך כמו חמאה ללא סיבים. קחו בכפית ותגלו שבמרקם החלק והנעים יש טעמים של אגוז, חמאה ואפילו מלח. אם תכינו מהדלעת הזו מרק או אפילו תשימו ממנה בקוסקוס תגלו שעד היום בכלל לא ידעתם דלעת מהי."
היא מצויינת צלוייה בתנור- שטפו את הקליפה, חתכו לפלחים עם הזרעים. הזליפו טיפה שמן ותיבול. משתלבת טוב עם שום ומלח וגם עם דבש וקינמון או טימין…..
היא גם מעולה באידוי פשוט של כ 20 דק…
שבוע פשוט ומתוק!
לבריאות.
שלכם, מגי, טל וצוות הגינה
וצפוי לנו בסלי ירקות אורגניים השבוע (טיוטה בלבד):
חסה
כרישה
נענע
תפוחי אדמה
לפת
מלפפונים
סלק
עגבניות
עגבניות צ'רי
קישואים
פלפלי רמירו
בגדולים גם:
חצילים
פלפלים חריפים
מנגולד
פלפלים בהירים
בסלי פירות אורגניים:
מלון
תפוחי עץ אנה
בגדולים גם:
נקטרינות
ושזיפים