נכון שפורים עדיין רחוק, אבל הפעם רציתי לספר לכם על הירק המיוחד הזה ששמו הוא בכלל תחפושת. הארטישוק הירושלמי האורגני.
האמת היא, שהוא בכלל לא ארטישוק והקשר שלו לירושלים הוא בכלל בטעות :-). שמו העברי הוא פקעת חמנייה והוא זן השייך לסוג חמנית Helianthus בלועזית משמעות השם זה "שמש" וכשתראו את הפרח שלו, תבינו למה.
הודעות: חברים יקרים: מצטערת על בעיות התקשורת שהיו השבוע. המועצה חופרת ומשפצת את האזור של בית האריזה. בעתיד כולנו נרוויח מכך כי יהיה יותר מקום לחנייה. אבל בינתיים זה די "חופר" והשבוע פגעו ב2 כבלים של חשמל ושל בזק…אז לא קיבלתם תעודות משלוח עם מחיר סופי והתקשורת הייתה מסורבלת.
בכל מקרה, באתר הכל יעודכן בהקדם ותחויבו בהתאם.
תודה על הסבלנות 🙂
אז מאיפה השם העממי? הכינוי "ארטישוק" בא מטעמה של הפקעת המזכיר טעם ארטישוק. התוספת "ירושלמי" נובעת מהשם שניתן לצמח באיטלקית כשהתגלה לראשונה – Girasole, שהוא גם שמה של החמנייה בשפה זו, ומכאן שובש השם ל-Jerusalem על ידי המתיישבים האנגלים בצפון אמריקה, ששם האמריקאים המקוריים כבר תרבתו את הפקעת הטעימה הזו.
ולמה אני אוהבת אותו כל כך? קודם כל בגלל צורתו המיוחדת: עם קצת דמיון, כל פקעת נראית כמו יצור אחר. אתמול מצאנו דינוזאור, זיקית, אוטו… הוא מתעקל, מלא בגבשושיות, ומגיע בכל מיני גדלים.
הוא גם מאד בריא: ברפואה הסינית, נחשב הארטישוק הירושלמי לירק מחמם. הוא מחזק ומרגיע את מערכת העיכול והקיבה ומעורר תיאבון , מצוין למערכת החיסונית בזכות הויטמין C שהוא מכיל בשפע ובזכות הכמות הגבוהה של הברזל שבו, פלוס קבוצת ויטמיני B הוא יסייע במניעת וטיפול באנמיה. ואם זה לא מספיק, לארטישוק הירושלמי האורגני, תכונות שמחזקות את הכבד ומנקות אותו מרעלים, דבר היעיל למצבי כבד שומני, תחושת קלילות וירידה במשקל.
בכל מה שקשור לגידול שלו, הארטישוק הירושלמי הוא צמח ידידותי כיוון שהוא מהיר-גידול ומגיע בקלות לגובה של כ-2 מטרים. אלא שלעתים הבעיה היא לא איך לגדלו אלא איך לבלום את גידולו מרגע שהשתרש, כי הוא אוהב להתפשט על שטחים גדולים ומתחיל מתחת לאדמה, מה שיכול לבוא על חשבון גידול אחר. בנוסף, כשאנחנו מוציאים אותו מהאדמה, תמיד הוא דואג להשאיר מעצמו בתוך האדמה וכך הוא לעולם לא נעלם …ונשאר גם בשנה הבאה.
והפריחה שלו? יפיפייה… כמו השמש כי הפרחים גדולים, עגולים וצהובים הנה, תראו בעצמכם 🙂
ומה לגבי הבישול? והטעם? במקרה הזה הוא מלמד אותנו שיעור חשוב: איפה שיש קושי, אפשר לפעמים לעקוף אותו :-). הארטישוק הירושלמי קשה לקילוף ולכן, לא צריך בכלל לקלפו. אפשר פשוט לשטוף אותו היטב ואם תתחבא קצת אדמה בין קפליו, היא רק מוסיפה לארומה המיוחדת שלו. ובכלל, רוב מחלות המעיים נגרמות בכלל מחוסר חיידקים. כך שהחיידקים שקיימים בשאריות האדמה הטובה, מועילים לנו 🙂
נבשל אותו אפוי, צלוי או מאודה, רצוי בישול ארוך שמרכך אותו ומגביר את טעמו המתקתק. הוא אוהב לספוג את טעמי הסביבה ומאד אוהב לימון.
וטעמו? עדין, אגוזי, חורפי ונעים בבטן והלב.
וכמו תמיד… מתכונים של ארטישוק ירושלמי אורגני
הארטישוק הירושלמי האורגני הוא הבחירה החורפית שלי השבוע- מיוחד, טעים ומנחם את הנפש והגוף.
לבריאות!
ושיהיה שבוע עגול ומעניין 🙂
צוות הגינה ומגי
צפי לסלי הירקות האורגניים: (טיוטה בלבד)
קולורבי
חסה
דלעת
תרד
רוקט
צנוניות
מלפפונים
עגבניות
תפוחי אדמה
חסה
נבטים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
מנגולד
קייל
בטטות
פלפלים
בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
פומליות
אגסים
אנונה
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
קיווי
תפוחי עץ גרני סמית בהסבה