HE

EN

אוכמניות – סגולה כחולה

יש פירות שכבר מצלול השם שלהם מביא עמו איזה דוק של מסתורין. כזו היא האוכמנית. אז מה מקור השם הזה?

שם שמצד אחד נשמע כמו הגיה עברית שורשית ומצד שני אינו מתקשר לשום שורש שישראלי דובר עברית יזהה. התשובה היא שמקור השם אינו בעברית אלא בשפה קרובה ונשכחת – ארמית. 'אוכמא' בארמית זה צבע כהה קרוב לשחור והוא בהחלט הולם את הפרי הסגול -כחול והכהה הזה.

אבל רגע, האם העובדה שהפרי הזה קרוי בשפה נשכחת מעידה שהוא מוכר פה באזור ובמקורות היהודיים מימים ימימה?

זהו שלא, השם מבוסס על השפה הארמית (שעד לפני 2500 שנה שימשה כשפה בינלאומית, לינגואה פרנקה, באזור הלבנט והמזרח הקדום). אך המילה יחסית מודרנית ומלמדת אותנו שמחדשי השפה העברית רואים גם בשפה הארמית, כמקור שממנו ניתן לשאוב ולקבל השראה לחידושי שפה.

אז לא לצערי האוכמניות (וברשותכם מאחר שאוכמנית היא פרי קטן שאוכלים במקבצים, מעתה אתייחס אליו בלשון רבים – 'אוכמניות'), כנראה לא נאכלו פה בתקופת המקרא. מדובר בפרי הנפוץ באקלים יותר קר וגשום, יש לו זנים ותת מינים רבים באירופה וצפון אמריקה והגרסה המתורבתת הנפוצה מקורה בזני בר צפון אמריקאים.

בשנים האחרונות הפרי הזה מתחיל לקבל הכרה גם מהישראלים, שבמשך שנים הכירו אותו בעיקר בגרסתו הקפואה או המשומרת. היום לצד אוכמניות מיובאות (ששווה להימנע מהן כי הן עוברות עיקור בחומר בעייתי) יש גם אוכמניות מגידול מקומי (בעיקר ברמת הגולן) ולמזלנו, גם מספר מטעים אורגניים.

המאפיין הכי בולט של האוכמניות הוא הצבע שלהן שנע בין סגול כהה לכחול כהה. הסיבה לצבע הייחודי הזה, היא בגלל שאוכמניות הן אלופות העולם באנתוציאנין, פיגמנט שבריכוז גבוה מייצר את הנוכחות הסגולה כחולה.

בטח תשמחו לשמוע שאנתוציאנין, הוא גם נוגד חמצון רב עוצמה. מחקרים מצביעים על כך שאנתוציאנין, הוא חומר אנטי דלקתי, המאט תהליכי הזדקנות ועשוי לסייע לסובלים מסכרת. תרכובת מועילה אחרת שפוגשים באוכמניות היא גלוקוכינין, שגם היא מועילה להורדת רמות סוכר. בנוסף, אוכמניות מכילות ויטמינים (K, C), סיבים תזונתיים ומינרלים כמו מגנזיום ואשלגן.

אז כן הן בריאות להחריד, אבל אנחנו באנו גם להנות מקולינריה, אז בואו נדבר על האספקט הזה. בגזרת הטעם יש להן מתיקות חמצמצה עמוקה במיוחד המשודכת מצוין, הן לקינוחים כמו עוגות, גלידות וקצפת – שהאוכמניות הקטנות והמתוקות הפכו לבנות הלוויה שישדרגו כל קינוח. זה מחזיר אותנו גם לצבע, כי מי שרוצה להכניס לקינוח נגיעה דרמטית של סגול כחול ומעוניין להימנע משימוש בצבעי מאכל – אז אוכמניות. באותה נשימה, אוכמניות הולכות נהדר כחיזוק לטעמים מלוחים ופיקנטיים – מפלטות קרות ועד תבשילי קדרה ועכשיו, בתפר שבין האביב לקיץ בסוף מאי ותחילת יוני, הן בדיוק בעונה.

היי, אנחנו מחכים לך 🙂