שבוע טוב!
ביצים חדשים ישר ממגדל התרנגולות. זה אומר פחות ידיים, יותר טרייות ופחות חשיפה למזהמים. ביצי חופש, אורגניות, מועשרות באומגה 3.
לאחר כל מה שכתבתי על הגידולים הלבנים איך אפשר שלא לכתוב על הבצל האורגני!
"הבצל, נרצה או לא, הוא משל אקזיסטנציאליסטי על החיים. אתה מקלף אותו גלד אחרי גלד בתקווה שתגיע בשלב מסוים לסוד הגרעין שלו, אבל מה שנשאר לך כל הזמן ביד זה עוד גלד לקלף, ועוד אחד. בסוף אתה מסיר את הגלימה האחרונה, וסוד החיים אכן מתחוור לך: אין שם כלום. אחרי שהתפכחת מהאשליה וגילית שהאמת העירומה בעצמה עירומה, אתה קולט שהסיפור האמיתי של החיים הוא התהליך ולא החיפוש המתמיד אחרי תכלית להיאחז בה. אני יודע, זה קצת זיבול שכל, אבל תמלאו אתם שני עמודים על בצל…" (יעקב מאור)
חה, חה, חה…מעניין אם הוא היה ביום עסל או ביום בסל..
הזן הראשון שאנו פוגשים בעונה (זה עכשיו) הינו מזן "בית אלפא" שניתן לזהותו על ידי המהירות בו הוא נובט. אז אם קבלתם קצת ירוק בבצל או שהוא גדל אצלכם, ניתן להניח שהוא מהזן בית אלפא.
אז מה זה בצל בעצם? הבצל הוא איבר צמחי, תת-קרקעי הקיים בצמחים מסוימים, המשמש לאגירה של חומרי מזון ומים בעונה הגשומה. וכך מאפשר לצמח לנצל את החומרים בעונה היבשה. דוגמה טובה לכך הינו החצב, שיש לו כוח לפרוח בסוף הקיץ בגלל הבצל העשיר שלו.
כשמטיילים סביב נטף באיזורים השרופים, רואים את אדמה חומה הגלויה אשר כל מה שגדל עליה נשרף ומתוכה בוקעים גבעולים ועלים בצבעי ירוק מבריקים מכל הבצלים הטמונים באדמה. הבצלים שהיו מוגנים מהשריפה. זה יפיפיה וממלא בתקווה. שלל נרקיסים, רקפות, עיריות…
בצל הגינה הוא גידול דו שנתי. בשנה הראשונה הצמח מגדל את הבצל ובשנה השנייה, לאחר שהגיע לביטחון "כלכלי" הוא מעמיד עמוד פריחה ודואג לדור הבא. אצלנו זה נקרא "התבגרות" או "אחריות". בצמחים, גידול עמוד הפריחה זה נקרא הפרגה.
כמובן שאנחנו לא מעוניינים בתהליך ההפרגה מכיוון שבשלב מסוים הוא מוריד מאיכות הבצל. לכן נהיה עירניים ונקטוף אותו לפני שיגיע לשלב הניסיון של להעמיד את הדור הבא. זה אומר יד על הדופק בחלופי עונות, כי אם ירגיש מצוקה, כמו כל הורה טוב, ישר יחשוב על הילדים ויפנה את מרצו לגידול עמוד הפריחה והזרעים במקום להשקיע בבצל או בעלים במקרה של בצל ירוק.
יש הרבה סוגי בצל- ירוק, סגול, לבן, צהבהב, אדום, בית אלפא ואשקלוני…
בצל אשקלוני – הוא דווקא מאוד מפורסם בעולם. הבצל הזה מאשקלון, הוא השאלוט.
בלטינית הוא נקרא אליום אסקלוניקום והצרפתים והבלגים צורכים כמאה אלף טון ממנו בשנה.
השאלוט הגיע לאשקלון מאסיה כשהיא היתה עיר נמל סואנת ומגדלים בארץ החלו לגדלה בשפע. הרומאים פגשו אותו פה ולקחו אותה איתם ומשם זה התגלגל… בימינו רוב הבצל האשקלוני הנמצא בארץ מגיע מיבוא 🙁
ההיסטוריה של הבצל האורגני ארוכה..
בני ישראל, בלכתם במדבר, התגעגעו לבצל ולשום, יחד עם הדגה, הקישואים והאבטיחים, ששפעו במצרים.
הפרעונים שילמו את שכרם של פועלי הבניין של הפירמידות- בבצל. לא פעם פרצו שביתות שנפתרו כנראה בשקי בצל.
3 רכבות בצל הזיזו את צבא האיחוד, במלחמת האזרחים האמריקאית, לאחר שהרמטכל , גנרל יוליסס סימפסון גרנט, הודיע שלא יזיז את צבאו בלי בצל…. גם אלכסנדר הגדול הקפיד על תפריט עשיר בבצל לחייליו ואתלטים יוונים חיזקו את גופם באכילת בצל ושתיית המיץ שלו.
לעומת זאת אומרים ביידיש : "א-ציבעלע-גנב" (גנב של בצל) הכוונה שגנבה היא עברה חמורה, אך אם מדובר רק בגנבה של בצל, שאינו בעל ערך, אין טעם להפריז.
ובערבית "יום עסל יום בסל" הדבש מסמל עושר והבצל דלות.
בעולם צורכים כ-60 מיליון טון בצל בשנה. זה יוצא שמונה קילו לבן אדם בשנה. ישראלי ממוצע צורך 12.5 ק"ג בשנה וככל שמתקדמים מזרחה בעולם צורכים יותר בצל ומערבה פחות.
מעניין, אומרים שגברים צורכים כ 40% יותר בצל מנשים…
מאז ומתמיד מייחסים לבצל סגולות בריאותיות רבות: מניעת הצטננות, טיפול בטפילי מעיים, מניעת מחלות לב, עיכוב התפתחות טרשת עורקים, מניעת סוכרת ועוד…
אין מטבח בלעדיו, אלפי מתכונים לא יתקיימו בלעדיו. אפשר לטגן, לאפות, לאדות, למלא, לעטוף, לאכול טרי…. ועדיין הוא גם סמל לדלות: אולי בגלל הבכי כשחותכים אותו, אולי בגלל העישוב המרובה הנדרש בגידולו (זה ממש תיק שלא נגמר!!! בגלל עלוותו הדקיקה המרשה לעשבים לגדול תחתיה)
שכל הרבדים של השבוע יהיו מלאי כל טוב, גשם, ירוק והתחדשות!
לבריאות!
שלכם, מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
כרישה
חסה
עגבניות
ועגבניות שרי
ארטישוק ירושלמי
בצל
ברוקולי
מלפפונים
פלפלים
וכרובית
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
כרוב
סלק
קייל
פטרוזיליה
בסלי הפירות האורגניים:
בננות
פומליות
קלמנטינות
ותפוזים
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
תפוחים
ועוד תפוזים