מלונים מתוקים…
מלונים אורגניים נוטים לגרום לי להרהורים פילוסופיים עמוקים… על דברים שמגיעים בשעתם, על זיהוי סימנים, על מחזורי החיים ובכלל. אולי זה משהו בריח שלהם? אם לאבטיחים נותנים פליקים ביד אוהבת כדי להבין אם הם כבר בשלים, הרי מלונים מרחרחים. מרחרחים ונאנחים, כי אין כמו ריח של מלון בשל… מלון הוא פרי אורגני שמלמד אותנו תזמון מהו: כשהפרי בשל, נוצרת לה שכבה בין הפרי לבין הגבעול שמונעת מחומרי מזון נוספים להיכנס לתוך הפרי, ובד בבד – הקשר בין הצמח לפרי עצמו מתחיל להתרופף, וקטיף של פרי בשל הוא קל ביותר. הלוואי וכולנו יכולנו לסמן מתי די לנו, מתי אנחנו מלאים ואין צורך ביותר, והיינו יכולים לנתק בעדינות את הקשר עם מה שלא משרת אותנו יותר…
המלון שייך למשפחה ענפה וחמה של פירות אורגניים – משפחת הדלועים. למלון יש כ-825 קרובי משפחה (מזלו שהוא לא צריך להושיב את כולם לסדר פסח), כאשר חלקם גדלים בר ובדרך כלל הם בני שיח – כלומר לא מתרוממים גבוה מדי מעל פני הקרקע (מקסימום – גובה מותן). אז איך בכל זאת הוא מצליח להתרומם ולשגשג? המלון נעזר באותו טריק שבו משתמשת הגפן – הקנוקנת. אותו מחוש דק ועדין שמגשש את דרכו סביב סביב, מוצא נקודת אחיזה, ממשש אותה קלות לוודא שמדובר במשענת איתנה – ואז כורך את זרועותיו סביב. ומשם הוא גדל וצומח, מתרפק ומחבק את דרכו מעלה-מעלה אל עבר האור, שמח ומאושר בדרכו, בלי להשקיע אנרגיות לגידול גזע. אם מתבוננים בתהליך הזה בוידיאו שמורץ במהירות, זה נראה ממש כמו ריקוד קונטקט עדין אך רב עוצמה.
(זה אמנם לא מלון, אבל התהליך דומה ומקסים באותה מידה)
המלונים קיימים במגוון צורות וצבעים – מאורכים או עגולים, כתמתמים או ירקרקים, בעלי פסים לאורכם או ציור אבסטרקטי יותר על הקליפה. הפרחים של הצמח צהובים, ואכילים גם הם (בדרך כלל בקינוחים מפוארים, או בסלטים קייציים) בדומה לפרחי הקישוא אותם רובנו מכירים- קישואים ומלונים מאותה משפחה. מוצאו מהודו (איך ההודים הללו ידעו להתארגן על הפירות הכי טעימים ועסיסיים…), וכבר במצריים העתיקה (עתיקה במונחים של כ5000 לפני הספירה) היו עדויות לגידול מלונים – בארכיאולוגיה כמו גם באמנות, שכללה אפילו עיטורים בקברי מלכים נכבדים (כי הרי ידוע ששום פרעה שמכבד את עצמו לא יגיע לעולם המצרי הבא ללא עיצוב פנים ראוי לשמו שכולל מלונים). גם בתקופה הרומית והביזנטית נהנו ליצור אמנות מבוססת מלון – שהשתמרה בפסיפסים ברחבי ארץ ישראל כולה. שמו הלועזי קצת מצחיק – melopepo, ונגזר מהשם היווני – melopepon, ואם זה מזכיר לכם את המילה "מלפפון", הרי שכמובן לא מדובר במקרה, הרי הם בני משפחה.
בארץ אנחנו מעדיפים מלונים אורגניים עם תוכן כתמתם – הם מכילים המון ויטמין סי (שהוא, כזכור, לא רק ידידה הטוב ביותר של מערכת החיסון, אלא גם מעולה לספיגת ברזל וטוב גם לבניית קולגן), וגם כמות לא מבוטלת של ליקופן (ולכן נחשבים כמאכל אנטי סרטני). בפיליפינים בהודו ובמספר מקומות נוספים באסיה מעדיפים דווקא את המלון המר (והוא ממש מר), בצורת…צ'יפס מטוגן (בצורה הזו המרירות שלו דווקא מופחתת) או מיובש, והוא תורם את חלקו בהפחתת רמות הסוכר בדם וטיפול במחלות עור.
ולסיום – איך שומרים על מלון? רחוק מהתפוחים, או פירות או ירקות אורגניים אחרים שמשחררים גז אתילן, שגורם למלון להתקלקל מהר. ובכלל, עדיף פשוט לאכול אותו בהנאה ולא להשאיר למקרר…
ארכיון המלונים האורגניים שלנו
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים:
כרישה
מנגולד
סלרי
קישואים
מלפפונים
עגבניות
סלקים
תפוחי אדמה
כרוב
וחסה
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
קייל
תרד
כוסברה
פטרוזיליה
בסלי הפירות האורגניים:
בננות
מלון
תפוזים
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
עוד מלון 🙂
ועוד תפוזים