HE

EN

לנשנש משמש…אורגני

לנשנש משמש – ולנוח…

משמש אורגני, סל פירות אורגניים, הגינה של מגי

תזמון הוא הכל בחיים. מגיעים מוקדם מדי – הרגע לא מתאים, מאוחר מדי – ופספסנו את הרכבת… אין כמו המשמש האורגני להמחיש את הנקודה הזו. נעצנו שיניים במשמש לא בשל – הצטמררנו והצטערנו על הרגע. חיכינו יותר מדי – והופ, נגמרה העונה. אחרי הכל, המשמש, כשמו כן הוא – מקדים להבשיל (שמו הלטיני של המשמש,  praecoquus, מתייחס להבשלה המטאורית שלו:prae –  משמעותו מוקדם ואילו  coquere –  משמעותו להבשיל). משמש הוא כמובן גם אבי הפתגם שמדבר על אירוע שיתחולל "אחרי החגים" – "בוקרה פיל מישמיש"… אבל מי יכול לפספס את העונה עם הריח שהוא מפיץ סביב? ועוד אחרי שחיכינו וציפינו לבואו בכיליון עיניים…אני הולכת ליהנות מכל רגע שהוא כאן.

משמש אורגני, סל פירות אורגניים, הגינה של מגי

משמש אורגני בעיניי הוא גם סמל לפשטות, או כמו שקוראים לזה היום – המיינדפולנס של הרגע. פרי קטן, חמצמץ מתקתק שאחרי שאוכלים אותו כל מה שנשאר ממנו זה הגוגו. זוכרים את הגוגואים? זה היה הצעצוע האולטימטיבי לפני שהוא הוחלף בפוגים, בלייבליידים וסמארטפונים, בערך בסדר הזה. הפריחה שלו, הלבנה ורדרדה מרמזת עליו שהוא קרוב משפחה של האפרסק והנקטרינה, וכך גם צורת העלים. הפרי עצמו, ביישן ונחמד, צהבהב או כתמתם מסמיק לפעמים ומעלה כתמים אדמדמים על אחת מלחייו… זן ה"בלאדי" הוא מהיותר נוטים להסמיק, ואילו אחיו לגידול נקרא זן "רעננה". זנים אחרים כמעט ולא גדלים בארץ – הם נותנים מעט מדי פרי, או פרי קטן מדי…
משמש אורגני, סל פירות אורגניים, הגינה של מגי

את המשמש האורגני, כמו גם את הנקטרינה והאפרסק קיבלנו מהסינים, אצלם הוא גדל כבר הרבה שנים בעיקר באיזור הגבול עם רוסיה. משם, לאט לאט וטיפין טיפין הוא נדד לו דרך מרכז אסיה אל שאר היבשת, ומשם תפס טרמפ לאירופה עם הרומאים, בערך באזור המאה האחרונה לפני הספירה. מאירופה לארצות הברית הוא שוב הצטרף להרפתקנים ולנודדים – הפעם למתיישבי העולם החדש, שיצאו להם מאנגליה לכיוון ארה"ב לחפש קצת שקט מבית המלוכה (מהיום חישבו על מסיבת התה, בתוספת משמשים…). מעניין שהסינים רואים במשמש סמל לפחדנות, והאנגלים חושבים שחלום על משמשים הוא סימן טוב… היום היצרנית ויצואנית הגדולה בעולם של משמשים (טריים ומיובשים) היא טורקיה, וגם בארץ מגדלים אותו בשמחה- היות והוא נהנה מאוד מהאקלים הים תיכוני.

משמש מצויין למי שרוצה להרגיש טוב מבפנים ולהראות טוב מבחוץ: היות והוא מכיל הרבה ויטמין סי, בטא קרוטן ונוגדי חימצון, מערכת החיסון שלנו מאוד שמחה לקראתו, כמו גם מערכת הראיה והעור (היות והוא עשיר גם בויטמין A). מגלעיני המשמש האורגני אפשר גם לעשות יופי של פילינג טבעי (בצורתם הטחונה, כמובן… הם יוצרים גרגרים דקיקים שמורידים את התאים המתים מהשכבה העליונה של העור. אם אתם לא בטוחים שהבלנדר שלכם יעמוד בזה – ובצדק, אפשר להזמין גרעיני משמש בצורתם הטחונה מיצרני חומרי גלם לקוסמטיקה).
משמש אורגני, סל פירות אורגניים, הגינה של מגי
מה עוד עושים עם כל שפע הפרי הזה שנחת עלינו לזמן קצוב כל כך? מה לא… מצרפים לסלטים, מכינים שייק עם יוגורט וקצת שבבי קקאו, מכינים עוגה , מייבשים כמובן או ריבה – כדי שיהיה אפשר להנות מהזיכרון גם בימי החורף הקרירים… בימים החמים הללו גם לא צריך לעמוד במטבח מול הכיריים  – אפשר לתת לשמש לעשות את שלה. כדי לקבל לפתן, פשוט מניחים משמשים בשלים בקערת זכוכית שקופה עם סוכר בכמות של חצי מהפרי, ומכסים בצלחת. מערבבים מדי פעם, במשך יומיים (אם מצליחים לא לטעום את התוצרת ולחסל אותה עד אז….). ואפשר גם להכין ריבה, באותו אופן, רק עם מעט יותר סוכר על המשמשים (הרתחה של המשמשים עם הסוכר לפני שמניחים את כל הכבודה הזו בשמש תזרז את התהליך). כדאי להשאיר חריץ קטן לכניסת האוויר, וכדי שביחד עם האוויר לא יכנסו גם נמלים שמים את כל הצנצנת בקערת מים (בתעלת חפיר).

(רק מהתיאורים האלו נעשה לי מתוק בפה ודביק בידיים 🙂 )

 

לבריאות!

שלכם,

מגי וצוות הגינה

 

בסלי הירקות האורגניים שלנו צפוי (טיוטה בלבד):
כרישה
בצל ירוק
מנגולד
פקוסים (מלפפון באלדי)
עגבניות
קישואים
תפוחי אדמה
פטרוזיליה
חסה
דלעת יפנית
וסלק

בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
כוסברה
קייל
כרוב
וגזרים

בסלי הפירות האורגניים:
בננות
מלון
תפוזים

בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
עוד מלון
עוד בננות

היי, אנחנו מחכים לך 🙂