ברמת העיקרון, שמציעים לי אבטיח בחודש אפריל, אני חשדנית. האביב אמנם הקדים השנה, אבל אבטיח הוא פרי של קיץ ובדרך כלל לפני חודש יוני האבטיחים לא בשיאם. אבל לכל כלל יש יוצאים מהכלל – בעשורים האחרונים פותחו שיטות חקלאות חדשות וזה כולל גידול אבטיחים מתחת ליריעות פוליאתילן. הפיתוח הזה מאפשר לגדל אבטיחים באזורים שנחשבים חמים מדי.
אבטיח אמנם אוהב חום, אך במידה. לכן, בחלקים מסוימים בארץ ישראל מגדלים אבטיחים מאות שונים ובמאה ה-19, הענף הזה הפך לגידול מרכזי עבור פלאחים שישבו בשפלה ובמישור החוף.
האבטיחים הועברו ברפסודות לאורך נחל אלכסנדר עד השפך לים (בשטח חדרה של היום), שם פעל נמל קטן לספינות מפרש בשם מינת אבו זבורה, שכל תכליתו הייתה לייצא למצרים את האבטיחים הנהדרים של ארץ ישראל.
אך גידול האבטיח התמקד באזורים גיאוגרפיים ספציפיים מאוד, בדרום הנגב והערבה מזג האוויר היה חם מדי ומים היו מצרך נדיר ויקר מדי. נדרשו עוד 150 שנה וקומץ חקלאים הוזים שבחרו לאתגר את האקסיומות הישנות בעזרת יריעות פוליאתילן.
העובדה שבערבה גם האביב מרגיש לפעמים כמו קיץ, אפשרה להקדים את עונת האבטיחים אפילו לאמצע מרס. אז כן, אם האבטיח מגיע מהערבה, וכמובן – מגידול אורגני, הוא בהחלט יכול להיות קרוב לכליל השלמות. גם באפריל.
באופן כללי, ישראל היא מעצמת אבטיחים והזנים המקומיים מצטיינים בשתי תכונות נחשקות יש בהם המון סוכר ומעט מאוד גרעינים. שמתי לב שהרבה מבני הדור הצעיר יותר, שגדל במאה ה-21, חושבים שאבטיח זה פרי נטול גרעינים. המצב כל כך חמור שרבים מהם לא מצליחים להבין את חידת הנונסנס המיתולוגית: "מה זה ירוק מבחוץ, אדום מבפנים ויש לו גרעינים של אבטיח?"
העובדה שרוב הישראלים, חושבים שאבטיח הוא פרי נטול גרעינים, אינה טריוויאלית. לשם השוואה, ברוב העולם בני אדם עדיין יבינו את הבדיחה. בקיצור בורכנו ופתחנו זנים מעוררי קנאה, גם בלי גרעינים, גם מתוקים לאללה וגם אדומים אש.
על הנקודה האחרונה שווה להרחיב, כי לא מדובר רק בעניין אסתטי (וכמובן שאבטיח אדום אדום הוא עניין מרהיב), ככל שהאבטיח אדום יותר, סימן שריכוז הליקופן בו גבוה יותר. כמו שבטח ניחשתם ליקופן הוא הפיגמנט שצובע את האבטיח (כמו גם פירות כמו עגבניה) באדום; אך הוא גם נוגד חמצון רב עוצמה חיוני לבריאות. אז כן, אם האבטיח מגיע מהערבה הוא בשל כבר עכשיו. לא יודעת מה איתכם, אבל אני התגעגעתי, מאז סוף הקיץ לא אכלתי אבטיח ראוי, אז עכשיו תסלחו לי כי יש לי צורך עז לאכול אבטיח יחד עם גבינה בולגרית.