HE

EN

שלום רב נבטים

הי חברים
השבוע אני כותבת לכם על אחד מסוגי הגידולים האהובים עלי- הנבטים
כמובן שבמסגרת גידולי הנבטים ישנם המון סוגי ירקות קטנטנים. הייחוד הוא בדרך הצריכה שלנו של הירקות, בערך התזונתי העשיר מאוד שלהם וכן גם בשיטת הגידול שלהם.
בגידול נבטים אפשר לראות את קסם הגדילה בתוך ימים ספורים, מדהים!
אז איך זה התחיל
בתוך הבית עשיתי ניסיונות עם כל מיני זרעים, מכיוון שנבטים מכילים ערך תזונתי עשיר בהרבה מערכם של הירקות, הנבטתי את כל זרעי המאכל שיכלתי לחשוב עליהם. המטבח שלי היה מלא מסננות, צנצנות, שקיות בד תלויות בכל מקום, ובכולן זרעים בשלבי גידול שונים. ממש כיף וממש הרבה שטיפות. בתקופה הזו מצאתי שחלק מהזרעים בעיתיים בהנבטה, וירדתי מהם. נבטי הפשתן לא היו טעימים במיוחד, הכוסמין נרקב לי פעם אחר פעם, לנבטי השומשום לא ממש מצאתי שימוש. בקיצור, לאחר כל הנסיונות נשארתי עם כ15 סוגי נבטים בטעמים, צורות וצבעים שונים, אותם אני עדיין מנביטה בקביעות כל שבוע.
בהתחלה גדלו הנבטים בכל מקום אפשרי: בפתח הבית הנבטטתי נבטי חמניות,

נבטי חמניות אורגני

בסלון: נבטי רוקט, חרדל, רשד, בזיליקום, צנון, ברוקולי, לפת ועוד, במטבח היו נבטים בתוך קופסאות שימורים ענקיות של חמוצים, וקטניות מסוגים שונים בתוך שקים מבד לא ארוג, המונחים על מדפי רשת. עודפי המים מההשקיה הקבועה נאספו בגיגית גדולה המונחת מתחת לכל המדפים. 

נבטים בסלון

 

 

עוד נבטים בסלון

לא מזמן בניתי חממונת צמודה לבית, ממש כמו חדר נוסף עטוף מעטה פלסטיק. אבא שלי הרכיב לי מערכת השקיה ממוחשבת מתוך כוונה לעבור לשיטת גידול המצריכה טיפול יומיומי,במקום טיפול דו שעתי. כל הנבטים, הניסויים וגם השתילים לגינה עברו לחממה. אבל ענין האוטומציה הוזנח, והם עדיין גדלים בשיטה המקורית שלי: שטיפה, בדיקה, ערבוב, טיפוח פעם בכארבע שעות.
הנבטים הם ממש כמו תינוקות קטנים. כולם בעצם צריכים את אותו הדבר, אבל כל אחד מהם הוא גם יחיד ומיוחד וצריך להכיר את אופיו הייחודי ולטפח אותו בהתאם. הכל בעצם משחק של: מים, אור/צל וחום. פחות מדי מים, הם יתיבשו, יותר מדי מים או מים עומדים, הם ירקבו. יש זרעים המעדיפים לנבוט באור, ויש כאלה שבחושך. יש כאלה שיהיו טעימים יותר אם גדלו בחושך, ומרים יותר אם גדלו באור. וחום, כרגיל, מאיץ גדילה, אך אז צריך גם לטפל בהתאם. יש נבטים מאוד עדינים ורגישים, שממש אסור לאחר להם, ויש שיהיו בסדר גם עם כמה שעות עיכוב. ברגע שמבינים את הזרע המסוים זה די זורם. זו כנראה גם הסיבה שאני לא מצליחה לעבוד עם מערכת ההשקיה האוטומטית, וויתרתי עליה מזמן. אני רואה שצריך "להרגיש" אותם. אני בודקת אותם לפעמים גם בין טיפולים/השקיות, ואם מרגישה שאחד מהם אולי חם מדי לטעמי, הוא מקבל השקיה נוספת."

זה מצחיק, גידול נבטים וגידול ילדים קצת דומים עבורי. הינה סיפור הנבטים האהוב על הילדים (האנושיים) שלי, שלחתי לכם אותו בעבר- הוא אחד המיילים השבועיים המוצלחים יותר והינה לינק אליו.

השוני בשיטת הגידול הוא שמגדלים רק עד שלב הנבט ולא את כל שאר התפתחותו לצמח. מכיוון שזה שלב קצר יחסית בחייי הצמח, אפשר לראות בו שינוי אדיר . זרע קטנטן ויבש (באנגלית יש משפט שווה ערך לשולי כקליפת השום- שתרגומו המילולי הינו "שולי כזרע הלפת" ז"א קטן ויבש. מהזרע הקטן והיבש הזה, לא לזלזל בו , טמון בו המון פוטנציאל הוא רק זקוק לתנאים המתאימים, תוך כמה ימים קצרים אנחנו יכולים להיות עדים לטרנספורמציה ענקית. פתאום, רואים בעיניים שעכשיו הזרע הזה חי, צריך מים, גודל, ומייצר חום. יש נבטים שגודלים אצלי בדליים ובקיץ אני מרגישה כמה המון חום הם מייצרים. בקיץ ממש אסור לאחר לשטיפה/ השקיה מפני שהחום יכול להיות גבוה מידי ולגרום לריקבון של הנבטים שלנו. מכיוון שהם בזמן כזה קריטי בחייהם, כל שינוי הינו מאוד משמעותי בשבילהם. הם מתייבשים ויכולים למות מהר. אם קר יותר הם מיד מאטים את קצב הגדילה. אם הם רטובים מידי הם נרקבים…הם צעירים ועדינים ואין מקום למשחק. משך הגידול שלהם משתנה מאוד בין הקיץ(יומיים עד חמישה, תלוי בסוג) והחורף (עד עשרה ימים).
מעבר למה שאפשר לראות בעיניים שכל כך מדהים, יש גם פוטנציאל אדיר שטמון בפנים. אולי אפילו יותר מדהים. הנבטים נחשבים מזון סופר על בשלב זה של חיי הצמח הוא מכיל פי עשרות, מאות, ולפעמים פי אלפים יותר ויטמינים מינרלים, חומצות אמינו ואנזימים מבכל שלב אחר בחיי הצמח. ייתכן שבזרע יבש לא יהיה ויטמין מסוים ואחרי הנבטה של הזרע הוא יהיה קיים בו. מדהים!!!
אדם יכול לחיות על נבטים בלבד, הם מכילים את כל אבות המזון
נבט- מזון סופר על

נבטים הם צמחים צעירים חיים, הניזונים מחומרי המזון שבזרע. נבטים מכילים ערך תזונתי גבוה ביותר. הם מכילים את כל אבות המזון.

בתהליך ההנבטה מתעוררים שפע של אנזימים בכדי לפרק את חומרי המזון המצויים בזרע, בכדי שיוכל לצמוח. גופנו מסוגל להשתמש בשפע הויטמינים והמינרלים משום שהם ניתנים בצורה זמינה, בכדי שהצמח יוכל להשתמש בהם לצרכיו. כמו כן השפע הזה מגיע ביחד עם אנזימים המסייעים לנו לפרק, לעכל, ולספוג אותם. אנזימים קיימים רק במזון חי, הם נהרסים ע"י בישול או שימור. כמו כן אנזימים פועלים כחומרים אנטי דלקתיים ומחסור בהם פוגע ביכולת הגוף להתמודד נגד מחלות.

נבטים הם אחד מהמקורות העשירים ביותר במינרלים.

בנבטים יש יותר ויטמינים. בתהליך הנביטה כמות הויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה בעשרות, מאות, ועד אלפי אחוזים. לדוגמה שעועית מש יבשה, מכילה כגרם אחד של ויטמין C. מש מונבטת מכילה יותר מ- 13 גרם. כמו כן נבט זה מכיל 33 ג' של ויטמין K, לעומת פחות מ- 3 ג' כאשר הוא יבש ( הנתונים ל100- גרם). ברוב הזרעים היבשים אין ויטמין C כלל ולאחר הנבטה ישנם נבטים המכילים כ- 20 מ"ג ויטמין C ל- 100 גרם!!!

נבטים מכילים חלבון איכותי, המכיל חומצות אמינו חיוניות. גופנו מייצר חומצות אמינו, אך לא את כולם הנחוצים לו ואנו חייבים לקבלם דרך המזון שאנו אוכלים. הגדילה בכמות החלבון נחוצה לצמח לבניית תאיו ולכן כ"כ דרמטית. לדוגמה ב- 100 ג' חומוס מבושל יש פחות מ- 9 ג' חלבון ובאותו משקל של חומוס מונבט יש כ- 20 ג' חלבון.

בנבטים אין כולסטרול ויש מחקרים המראים שצריכה קבועה של נבטים שונים עוזרת להוריד את רמתו.

הנבטים מכילים סוכרים פשוטים, שהם אנרגיה זמינה (לא משמין בכלל), כלורופיל (פועל לטיהור הדם וחיזוק המערכת החיסונית) וסיבים תזונתיים רבים.
והיו מזונותיך לתרופותיך…הוכח ש:.
נבטי חילבה מורידים סוכר בדם
בנבטי צנון יש יותר ברזל מתרד
נבטי אלפלפא מורידים לחץ דם וכולסטרול
בנבטי ברוקולי פי 10 עד 100 יותר אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון. נוגד סרטן) מבפרח ברוקולי.

בנוסף לכל זה, נבטים קלים מאוד ונוחים לשימוש.
– ניתן לשים בכריך במקום או בנוסף לירקות.
– אין צורך לשטוף, לחתוך, לקלף.
– טעים לפזר בסלט ומרק.
– מעולה בהקפצה וכתוספת לכל מאכל.
– בתור נישנוש ליד המחשב, טלוויזיה, או לילדים ברכב.

השוואות קטנות:
(נתוני ערכים תזונתיים מתוך http://www.nal.usda.gov)

 

שעועית מש 100 ג'
מונבט, חי יבש מבושל
30 105 קלוריות
13.2 1 ויטמין C
33 פחות מ-3 ויטמין K
פחות פחימומת
יותר סוכרים זמינים

עדשים 100 ג'
מונבט, חי יבש, מבושל
25 19 סידן
16.5 1.5 ויטמין C
45 8 ויטמין A
גבוהות יותר חומצות אמינו

כזכור שינויים, תוספות והעידרויות עד שלישי בשעה 11:00 בבקשה.

רשימת הצפי שלנו להשבוע:

שעועית ירוקה!

מלפפונים

עגבניות

בצל ירוק

חסה

קישואים

תפוחי אדמה

פטרוזיליה

קולורבי

כרוב או סלרי

ואולי קצת בצל רגיל

 

בגדולים גם:

בצל יבש

סלרי או כרוב

ברוקולי קטן ואחרון נראה…

ובזיל או נענע

 

בסלי פירות:

לימון

אבוקדו

ומשמשים או נקטרינות מקווה


 

ולסיום, להרחבה, למעוניינים, כתבה של אלירן דה מאיו מחוות הבריאות במצפה אלומות –

"נבטים: מזון-על": (http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=940972)

נבטים הם זרעים או גרעינים שהוציאו שורש, גבעול או עלים. הזרע מורכב מקליפה חיצונית, חומרי הזנה ונבט. כשהזרע יבש ניתן לשמור אותו במשך זמן רב. תהליך ההנבטה מתבצע כאשר מתקיימים תנאים מתאימים התלויים בטמפרטורה, אור, לחות ואוויר. ניתן להנביט זרעים באדמה או במים.

בתהליך ההנבטה, מתעוררים לחיים שפע של אנזימים הפועלים בתוך הזרע בכדי לבצע פירוק של חומרי המזון המצויים בו. רק כאשר המזון בתוך הזרע מתחיל להתפרק, הוא מסוגל לנוע בתוך נוזלי הגרעין ולבצע את תכלית הזרע (צמיחה והתפתחות).
הנבטים למעשה, הם צמחים צעירים הניזונים מחומרי המזון שבזרע. לאחר שתהליך הנביטה מסתיים, וכבר הציץ החוצה שורש קטן, הנבטים עוברים לשלב של התפתחות והצמחת עלים. בין סיום הנביטה לתחילת ההתפתחות, הנבטים מכילים את הערך התזונתי הגבוה והמשובח ביותר. הם מכילים את שלושת אבות המזון (חלבונים, פחמימות ושומנים), ואלו כבר מפורקים בחלקם, מה שהופך אותם לקלים מאוד לעיכול.

הנבטים הם אחד מהמקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, וויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות. כמות הוויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה. רוב הזרעים במצבם היבש אינם מכילים ויטמין C בכלל. לאחר הנבטה נבטים שונים מכילים כ- 20 מ"ג ויטמין C למאה גרם. הנבטים אינם מזון משמין, הם מכילים אנרגיה זמינה (סוכרים פשוטים הנספגים מהר בגוף), סיבים תזונתיים (הגורמים לתחושת שובע), חלבון איכותי, ומעט חומצות שומן הכרחיות. המרכיבים הפעילים בנבטים (אנזימים למיניהם), מגבירים את קצב שרפת השומנים בגוף, ותורמים לבניית רקמות שריר.

הנבטים מכילים שפע אנזימים שהתעוררו במהלך תהליך ההנבטה. האנזימים חיוניים לכל תא ותא בגוף בכדי להמשיך להתקיים. תהליך היווצרות אנזימים מטבוליים מתרחש בתוך התאים עצמם, ובעזרת האנזימים האלו מתקיים תהליך חילוף החומרים בכל תא. אנזימי העיכול פועלים בתוך הבלוטות והאיברים השונים במערכת העיכול, תפקידם לדאוג לעיכול של מרכיבי המזון השונים: חלבונים, פחמימות ושומנים. פעילות לא תקינה או מחסור של האנזימים הללו, תפגע קשות ביכולת הגוף להתמודד מול מחלות, וכתוצאה מכך לתפקוד לקוי של מערכות רבות בגוף. בכדי להקל ולשפר את תפקוד האנזימים בגוף, עלינו לצרוך מזון חי המכיל אנזימים. אנזימים קיימים רק במזון חי וטבעי. ככל שנקבל אנזימים רבים יותר מהמזון, כך פעילותם של האנזימים השונים בגוף תתחזק ותשתפר בהתמדה. ידוע שאכילת מזון חי בשילוב עם מזונות אחרים משפר במידה רבה את תהליך העיכול, מהסיבה שהגוף מקבל תוספת של אנזימים מהמזון החי. צריכה קבועה של אנזימים מהמזון משפרת את תפקודן של המערכות השונות בגוף ומגינה עליהם. למשל: תהליכי נשימת התאים, מניעת תהליכי חמצון בגוף, עזרה לפעילות שריר הלב, עזרה בתהליך עיכול המזון, מניעת תהליכי הזדקנות, ומזעור נזקים של השפעות קרינה. בנוסף, אנזימים המגיעים ממזון חי פועלים גם כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן.

כמות הויטמינים הזמינים בנבטים היא דרך מעולה לשמור על הבריאות ועל המערכת החיסונית במשך כל ימות השנה. בחודשי החורף הקרים, כשלא ניתן להשיג ירקות ופירות טריים הגדלים רק בעונה החמה, הנבטים הם מקור מצוין לויטמינים השונים. בחורף אנשים סופגים פחות ויטמינים בגלל שהם אוכלים פחות ירקות ופירות, והתוצאה היא פגיעות למחלות. צריכה שוטפת של נבטים במהלך החורף תהווה מקור מצוין לויטמינים, ותשמור על מערכת חיסונית איתנה גם בחודשי החורף הקרים.

הנבטים בשלבים השונים ברוכים בסגולות תזונתיות ורפואיות ייחודיות:
נבטי אלפלפא (אספסת), ותלתן: עשירים מאד בסידן ובזרחן מכילים גם ברזל, מנגן, אבץ, מגנזיום ואשלגן. מכילים ויטמינים (A, B2, B3, C, D, K), כלורופיל, חלבון איכותי (8 חומצות אמינו הכרחיות), וסיבים תזונתיים. טובים במיוחד לסובלים מבעיות של עצמות, כמו שברים, נקעים, אוסטיאופרוזיס וכן לבעיות של קרישת הדם. חשוב גם לנשים מיניקות להגברת תנובת החלב. מכילים ויטמינים אנטי סרטניים. נבטי התלתן והאספסת תורמים להורדת רמת השומנים בדם, הורדת הכולסטרול ה"רע" ולהעלאת הכולסטרול ה"טוב".

נבטי ברוקולי: מכילים שפע של נוגדי חמצון המגנים על החומר התורשתי מהשפעתם המזיקה של חומרים מסרטנים. מעוררים ייצור אנזימים נוגדי-סרטן בתאי הגוף. עשירים במרכיבים שפעילותם היא אנטי-סרטנית, המרפאים סרטן עור וסרטן דם. נבטי הברוקולי תורמים למניעת התפתחות יתר לחץ-דם ומחלות לב שונות. הם מספקים הגנה על הלב והכליות מדלקות ומאפשרים ריפוי כיבי קיבה באמצעות השמדת גורמי המחלה (הליקובקטר פילורי).

נבטי חמניות: מכילים את חומצות השומן ההכרחיות מסוג אומגה 6. עשירים בויטמינים מסוג E, D, B-Complex, חומצה פולית ופנטוטנית, וכולין. מכילים רמות סבירות של סידן, ברזל ומנגן המונעים בריחת מינרלים מהעצמות ותורמים לריפי הסתיידות עורקים.

נבטי כוסמת: מכילים ויטמינים, מינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום, מנגן ואבץ), חלבונים מאוזנים, רמות גבוהות של חומצת האמינו הנדירה ליזין, אנזימים פעילים, מונעי חמצון ופלבונואידים כרוטין (Rutin) אשר מרגיעים אלרגיות, מחטאים מפני פטריות וחיידקים, מרפאים מחלות בדרכי השתן, שומרים על שלמות דפנות כלי-הדם, מגוננים מפני סרטן ומנקים את הרקמות מרעלנים.

נבט חיטה: עשיר במיוחד בויטמיני E ,B1, B2 ויש בו הרבה ברזל ואבץ.
צריכתו מומלצת במיוחד לנשים הרות ומיניקות, לילדים, לסובלים מאקנה או מעור יבש, אנמיה, לאיזון הורמונלי, לתקופת גיל המעבר, ולהרגעה. ישנו גם את עשב החיטה שגם הוא מומלץ אך משמש למטרות אחרות.

נבטי צנוניות: עשירים בויטמינים A, B1, B2, B3, C. עשירים באשלגן, זרחן, סידן, ברזל ומגנזיום.
מכילים כמות גדולה של נוגדי-חמצון.

נבטי ונבטוטי חרדל: מכילים מינרלים, ויטמינים (A, C) ואליל-איזותיוציאנטים אשר מגוננים על החומר התורשתי (DNA) בכל תאי הגוף, מפעילים אנזימים מפרקי רעלנים, מגוננים מסרטן ומרפאים הצטננות.

נבטי ונבטוטי הדגנים: מכילים חלבון איכותי, מינרלים (סידן, אשלגן, אבץ, זרחן ומגנזיום) וויטמינים (A, B1, B2, B3, B6, C, E, K) ברי-ספיגה, אנזימים פעילים, ביופלבונואידים ומרכיבים נוספים המרפאים הפרעות עצביות ונפשיות.

נבטי ונבטוטי עדשים ירוקים/ חומים/ שחורים: מכילים חלבון איכותי ומאוזן, נוגדי-חמצון, אנזימים, ויטמינים (A, B1, B2, B3, B9, B12, C, E) ומינרלים (ברזל, מגנזיום, נתרן, סידן וזרחן) אשר מונעים יציאת מינרלים מעצמות, מרפאים חסר-דם ומסייעים לבניית רקמות.

נבטוטי שעועית מונג (מאש) ואזוקי: מכילים חלבון איכותי ומאוזן (19 חומצות אמינו), מונעי חמצון, אנזימים פעילים, כולין, ויטמינים (A 1, B2, B3, B12, C, E), ומינרלים (סידן, ברזל, אשלגן, זרחן ומגנזיום) ברי-ספיגה המסייעים לתחזוק ולבנייה של הרקמות. בנבטוטי השעועית מצויים פלבונואידים כאיזוליקויריטיגנין אשר מגוננים מפני סרטן ראות ושד.

נבטי ונבטוטי חילבה: (Fenugreek) עשירים בנוגדי-חמצון, חלבון איכותי, מינרלים (ברזל וזרחן), ויטמינים (A, B1, B2, B5, D), כולין, וספונינים אשר מרפאים דלקות בדרכי-השתן, מגבירים יצור החלב במיניקות, מבטלים יצירת גזים במערכת העיכול, מנקים את הכבד, מורידים רמות הסוכר בדם ומרככים את העור. (טובים לגמילה מהתמכרויות למתוקים).

נבטוטי דוחן וקינואה: (Millet) וקינואה (Quinoa): מגבירים את הבסיסיות של הדם וסותרים חומציות-ייתר המזיקה לבריאות.

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂